wrap-script-literals: no
 


Smak av vinter i Arboga


Meteorologerna lovar snöväder och det torde bli rusch hos däckfirmorna. Personligen har jag redan fixat den detaljen, eftersom vi har varit 47 mil norr om Arboga och faktiskt redan i oktober både kört bil på snöskoterspår och gått på skare.

Dagarna blir kortare och kortare och mörkret har en förmåga att påverka humöret. Det blir allt mer viktigt att hitta ljuspunkter.
Ljuspunkterna kan vara något så enkelt som en myskväll hemma, med levande ljus och lite extragod mat.
Men det kan också vara att ta sig i kragen och ge sig ut till de många olika evenemang som trots allt finns i den lilla staden vid åbågen.
Jag menar, det blir roligare om man inte bara läser Dagboken i Arboga Tidning, utan också besöker en och en av de annonserade begivenheterna, från en utställning i Stallet till en allsvensk hockeymatch eller en bra film på Folkan.

HARRY HOLM 2006/10/30
___________________________________

Britt-Maries rapport från det Indien där Arbogaborna hjälper

Britt-Marie Edenholm har kommit hem till Arboga efter en tid i den del av Indien där hundratals Arbogabor har fadderbarn och stöder familjen Stenbergs verksamhet.
(Foto: HARRY HOLM)

Sölvi och Göran Stenbergs verksamhet har 300 barn med faddrar från Sverige, övervägande från Arboga trakten. Pengarna som faddrarna betalar till dessa barn går till mat, kläder, läkare, skola och utbildning.

– Alla som har fadderbarn gör en väldigt stor insats. Jag såg skillnaden i ögonen på de barn som hade ekonomisk hjälp, deras ögon vara glada och glittrade, berättar Britt-Marie Edenholm i ett brev om sitt besök i verksamheten i Indien.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA HELA BREVET!
_____________________________

Gott om folk på Bondens Dag i Arboga


Alf Johansson, Granön, sålde ägg vid Bondens Dag i Arboga på lördagen – men hann också ta sig en kopp kaffe mellan affärerna.

(Foto: HARRY HOLM 2006 09 30)

KLICKA HÄR
FÖR ATT SE FLER BILDER FRÅN BONDENS DAG
___________________

Kvällen Målle Lindberg kom till stan



På söndagskvällen den 24 september var Målle Lindberg tillbaka i Arboga (Det var ungefär 40 år sedan sist).
Nu sjöng han i Arbogas pingstkyrka.


KLICKA HÄR
för att se bilder och läsa mer!


HARRY HOLM 2006/09/25
__________________________


Moderat motion om brottslighet i Arboga

Det ökade våldet och skadegörelsen i Arboga har accelererat. Under Medeltidsdagarna och valrörelsen 2006 har detta blivit särskilt tydligt.

Så börjar en motion som moderaten Orvar Alinder lämnat in till Arboga kommunfullmäktige. Han fortsätter:

Samtidigt kan konstateras att polisen saknar resurser för att stävja den ökade brottsligheten. Fler och fler innevånare i Arboga känner olust och osäkerhet då man vistas utomhus – särskilt kvällstid och under veckoslut. Vandalisering och förstörelse kostar såväl kommunen som näringsidkare och privatpersoner avsevärda belopp.

Särskilt utsatta områden enligt polisen är;
• Området kring stationsområdet,
• Ahlöfsparken,
• Delar av Nygatan,
• Området kring Nytorget

Även om ”patrullering” sker med hjälp av väktare, så är det inte rimligt att vaktbolag kan övervaka alla områden samtidigt. Det vore därför rimligt att Arboga kommun ansöker om utökad kamerabevakning i innerstaden. Sådan kameraövervakning kan med fördel ske med ambulerande utrustning.

Jag föreslår därför att                 Kommunfullmäktige fattar beslut om att hos Länsstyrelsen ansöka om utökad kameraövervakning av särskilt utsatta områden i Arbogas stadskärna.

Moderata Samlingspartiet, ArbogaOrvar Alinder, gruppledare

2006/09/22
__________________________

Målle Lindberg kommer till Arboga

Målle Lindberg kommer att medverka vid allsångskvällen i Arboga på söndag.

På söndag kl 17 ordnas den första i en rad av allsångskvällar i Pingstkyrkan i Arboga.
I premiären medverkar den legendariske Målle Lindberg samt den lokala PRO-kören
.

Hästhandlarsonen Målle Lindberg – artisten, evangelisten, sångaren – berör och upprör. I femtio år har han varit ett ämne för pressen och den religiösa världen.
På 1960-talet fyllde han tidningarna med feta rubriker. ”Stoppa Målle!” ”Målle är livsfarlig!” Han var Maranataevangelisten, som förenade Gud och showbusiness.
Som en tornado drog han fram över landet och fick med sig tusentals människor. Tälten var överfulla. Polis och hälsovårdsmyndigheter fick rycka ut.
Många chockades av hans metoder att frälsa själar med popmusik. Andra skrattade åt "Cirkus Målle". Men en hel del människor blev omvända och fann en väg till Gud.

Det hände att han kom i helikopter till sina framträdanden. Så blir det dock inte i Arboga på söndag, dit han bilar tillsammans med gospelduon Nenne och Toye.

Idag räknar han sig inte till något speciellt kristet samfund. Målle Lindberg har vad han kallar ett "Frilanskontrakt" med Gud och besöker olika församlingar, tältmöten och marknader för att sjunga och vittna om Jesus.

Han har även deltagit i TV-programmet "Minns du sången", där han i en omröstning om bästa sång kom på andra plats sedan han sjungit ”Jag kan aldrig, aldrig glömma...”

Även under de följande allsångskvällarna i Pingstkyrkan i Arboga, sista söndagen i varje månad, kommer varje gång såväl någon rikskänd som någon lokal sångare att medverka. Och det blir tillfällen för kyrkobesökarna att sjunga med i de många melodier som ingår i den svenska kristna sångskatten.

HARRY HOLM, med hjälp av Målles hemsida, 2006 09 18
______________________________

Han byter bana
Fjällgård i stället för ägg

Alf Johansson, Granön, lämnar sin barndomsgård och Götlundabygden för en ny framtid i norr.

Det kommer inte längre att gå att köpa Guldägg i affärerna, de där speciella äggen som bygger på Alfs egen idé om hönsfoder.
Makarna Johansson kommer i fortsättningen att finnas i Hede-området i Härjedalen, efter köp av Nysäterns fjällgård vid Sonfjället. Redan denna sommar har stuguthyrningen där påbörjats och nästa turistsäsong skall också serveringen vid fjällets fot vara i full igång.
Mer torde finnas att läsa i Götlunda Allehanda, bygdebladet som kan ståta med att ha haft Alf Johansson som "barnmorska".

Text och foto: HARRY HOLM
_______________________________

ARBOGA ÅSIKT

Dimmorna blir vanligare, molnen tycks dessutom gråare och hösten förebådar sin ankomst.
För min del förmörkades tillvaron en hel del redan i mitten av månaden, när jag fick reda på att min vän Jörgen Hubbas Andersson hade dött.

Kondoleanserna på hans hemsida www.hubbas.se är överväldigande, inte bara om man ser till antalet inlägg utan allra mest för inblicken i hur mycket han utöver sin stora sångröst har betytt för så många - som människa, som medmänniska.

I Arboga rullar livet på i gamla hjulspår. Vecka 35 innehåller en onsdag med ännu ett arrangemang av den beundransvärda föreningen Mekens Vänner (på onsdag kväll, med bl.a. Jazzt for fun och Eddie Oliva).

Kvällen efter är det show i en ännu äldre samlingslokal, Rådhuset. Där genomförs kommunfullmäktiges sasmmanträde.
Dit får man gå och lyssna, bland annat på svaret på frågan hur mycket kommunen sparat på att ett privat vårdbolag tog över driften på äldreboendena Trädgården och Götgården.
I Arboga Tidning forsätter politikerna att käfta, eller vad man ska kalla det. Folkpartiet, som på riksnivå på måndagen uppmärksammades för att – för borg(ar)fredens skull – ha bytt inställning i frågan om vårdnadsbidrag, kritiseras i Arboga för att inför valet ha bytt fot i det kommunala lägret.

Jag röstar knappast på moderaterna men jag tyckte att Mats Ögren, m, fick till det bra, när han skrev att man ska väga nyttan och kostnaderna hos en verksamhet mot nyttan och kostnaderna hos en annan verkamhet.

Inte heller lägger jag den 17 september min röst på Vänsterpartiet. Men jag gillade på något sätt den annons partiet hade i senaste Magazinet. Där har Maria Fredlund och Dan Karlsson hårdragit Öhgrens recept och skriver "Hellre vårdpersonal än öppningsbara broar".
Det är att jämföra äpplen och päron, bruklar de styrande säga i sådana lägen, och menar att vårdpersonalen kostar för alltid medan en ny bro är en engångsutgift.
Men så enkelt är det inte. Kostar man på en engångsutgift, som 23 miljoner kronor på en ny sporthal (det är bara ett exempel, Helge... och Sven) så betyder det på ett eller annat sätt miljoner kronor i ränta. År efter år. Samt driftkostander.

Allting kostar. Ibland kostar det på. Jag skulle vilja se och höra TV-stjärnan K-G Bergström erkänna sin miss, den där dagen när han stod i TV och förklarade Arbogabon Susanne Linde som en fuskare.
Ja han borde verkligen i TV be om ursäkt, i varje fall när han läst Susannes berättelse här intill.

Tycker
HARRY HOLM 2006 08 27.
______________________________

Arbogamoderaternas partilokal utsatt för attentat

Natten mellan den 17 och 18 augusti blev Arbogamoderaternas partilokal på Nygatan för attentat. På morgonen var alla fönstren ut mot Nygatan fullklistrade med märken som uppmanade till uppror och revolution. Samtliga klisterlappar bar AFA:s  (Antifacistisk Aktion) logotype samt förkortningen AFA.

Dessutom har man antänt papper vid entrén. Någon skada har dock ej skett, utan elden hade självdött. Endast halvbränt papper och askflagor fanns kvar och vittnade om attentatet.

AFA har gjort sig känd som en våldsbenägen gruppering på vänsterkanten.

”Jag betraktar det skedda som ett politiskt attentat” säger Orvar Alinder, gruppledare för Arbogamoderaterna.

”På morgonen kontaktade jag också kommunalrådet Olle Ytterberg. Tillsammans besökte vi platsen för attentatet och kom överens om att informera alla politiska partier i Arboga om det skedda samt hjälpas åt att bevaka varandras valstugor, affischtavlor mm. under hela valrörelsen ”

Såväl Orvar Alinder som Olle Ytterberg betraktar attentatet som hatbrott riktat mot vår demokrati.

(PRESSMEDELANDE FRÅN MODERATERNA 2006 08 18)
___________________________________

Hubbas has left
the building



Den 9 juni i år uppvaktade @rbogasidan Jörgen Hubbas Andersson på hans 40-årsdag, på ett kafé i Lindesberg. FOTO: HARRY HOLM

Södagen den 13 augusti 2006 avled Jörgen Hubbas Andersson.
En ödmjuk och fin person har gått ur tiden, en artist som på sätt och vis började sin karriär i Arboga, detta vid talangjakterna på Vinbäcken.

Så sent som den 2 december 2005 var han med i Wanda Jackson Show på Folkan i Arboga, där finalen blev en gripande duett mellan Hubbas och Wanda i "Love med tender".
Vi som blundade hörde egentligen det gamla fästefolksparet, Wanda Jackson och Elvis Presley.
Men det var Hubbas som sjöng. i egen hög person.
Nu har han lämnat oss alla. Men hans skivinspelningar finns kvar att lyssna till. Tack och lov.

HARRY HOLM 2006 08 14
***

Så här skriver Hubbas vän Birgitte:

Hubbas dog på söndagen i sitt hem i Vedevåg lungt och stilla med en mycket nära vän hos sig
MVH Birgitte
som var den vännen

***

Så här skriver Hubbas turnékamrat Wanda Jackson och hennes man Wendell Goodman:
 
Wanda and I are so sorry to hear about HUBBAS; we loved him too, he was just too young to die. So glad that we got to see him last year.

It's sorta ironic; we are in Memphis, TN, the home of Elvis. This is National Elvis Week over here. We were at Graceland yesterday and Wanda did a guest spot on the Satellite Radio Sirius; Elvis Channel
.
We are invited to a VIP reception tomorrow night and a viewing of The Candle Light Vigil.
I guess we will celebrate the death of Elvis and the death a sweet young man from Sweden that loved him very much. 
 
Wendell Goodman
Wanda Jackson Ent.

KLICKA HÄR
för att läsa mer om Hubbas


_____________________

John Pohlman presenterade jazz-legender


Man behöver inte åka så långt från Arboga för att få höra legender spela och sjunga. På tisdags-kvällen (1.8.) framträdde Papa Bue's Viking Jazz Band i Strömsholm.
FOTO: HARRY HOLM 2006 08 01

KLICKA HÄR FÖR ATT SE BILDER DÄRIFRÅN!
_________________

Arboga-evenemang
t o m november
KLICKA HÄR!

_________________

Pappa Birger Jauring fick vara notvändare åt sonen Lars, vid det traditionella midsommarfirandet vid Abramsgården.

KLICKA HÄR
för att se fler bilder från Medåker

_________________________

"Det stod en blomma, så skön och blid, i dikesrenen där hemmavid..."

Kompositören av den sången, Teofil Engström, 91, sjöng, spelade ochdirigerade vid dragspelsstämman på Bjärka Säby.

KLICKA HÄR för att läsa mer!

Text och foto:HARRY HOLM juni 2006
_________________________


  Julia Karlson blev den första Götlundabo som belönats med Rotaryklockan.
 
Arboga Rotaryklubb ger årligen en välförtjänt ungdomsledare uppmuntran genom att utse någon att bli årets Rotarystipendiat. Gåvan från Rotary är en förnämlig klocka.
Den överlämnades nu i samband med Rotarylunchen tisdag den 13 juni.
Det var Götlunda Sockenförening som hade nominerat Julia Karlson till årets Rotarystipendiat.
 
Motivering: Julia Karlsson är en bidragande orsak till att det fortfarande finns en aktiv friidrottssektion i Götlunda Idrottsförening. Utan hennes positiva attityd och engagemang för barn och ungdomar skulle det inte finnas någon friidrott alls i götlundabygden. Det går inte med ord att beskriva hennes enorma betydelse för en sport som oftast får stå i skuggan för större bollsporter. Julia ser sitt idrottsledarskap sen in livsuppgift. Hon gör det av ren glädje och med vetskapen om att hon gör en insats för samhället i stort. Människor som ger av sin fritid till andra, och på något som ligger dem nära i själv och hjärta kan inte överskattas. Julia Karlson är en av dem. Den glöd och värme hon utstrålar vid varje träningstillfälle räcker för att lysa upp den mörkaste vinternatt. Därför förtjänar hon all den uppmärksamhet vi i Götlunda kan ge henne.
(Allt enligt Rotarys pressmeddelande)
_____________________________

wrap-script-literals: no

GRATTIS
Hubbas 40 år
den 9 juni


Sångaren Jörgen Hubbas Andersson uppvaktades den 9 juni 2006
på sin 40-årsdag i Lindesberg av www.arbogasidan.se

Klicka här för att läsa mer om Hubbas
________________________

wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: no
 

 



wrap-script-literals: no

wrap-script-literals: no
 
   
wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
 
wrap-script-literals: no
   
wrap-script-literals: no
 
 
 
   
 
 
 
   
 
 
 
   
 
 
 
   
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




wrap-script-literals: no

  

 

wrap-script-literals: no

Arkiv 2 år 2006

Allhelgonahelg – med störningsmoment

Med sorg men också med vackra minnen kommer vi speciellt den här helgen ihåg nära och kära som gått bort från detta jordeliv.
Ljus på gravarna och andaktsfullt liv i kyrkorna ska prägla veckoslutet.
Under senare år har dock det amerikanska halloween-firandet börjat störa friden
.

Halloween betyder egentligen Alla helgons afton (ordet kommer av All Hallows Eve). Motivet för firandet med dödskallar och skelett och pumpor kan i grunden vara detsamma som vårt svenska mönster att denna helg tänka på dem som gått bort.

Att vänja sig vid döden
Båda sätten att fira är metoder att försöka vänja sig vid tanken på döden.
Pumpan i Halloween-firandet kommer från sagan om Jack som varken släpptes in i himlen eller i helvetet och som därför fick vistas i evighet på jorden. Där gjorde han lyktor av de rovor han åt och fyllde dem med glödande kol.
Men annars, detta att skrämmas, att klä ut sig till lik, skär sig väldigt mot vår svenska tradition med stillhet, ljuständning på gravarna och minnesstunder i kyrkorna.

Halloween och de sörjande
När man tänker speciellt på dem som under året mist en anhörig, och ser Allhelgonahelgen som ett tillfälle för dem att leva ut sin sorg i andakt och eftertanke, då kan då jag inte annat än berömma dem som följer den några år gamla uppmaningen, att fira Halloween helgen innan Allhelgona.
Eller varför inte gå ett steg längre?
Vi skulle alla kunna hjälpas åt att styra detta genom att, som allt fler, ignonera den från USA importerade skräcktraditonen.
För slutar vi att handla halloween-prylar, så slutar också marknadsföringen av och reklamen för den här oseden.

** HARRY HOLM 2006 11 04
_______________________________________________

Putte Nelsson underhöll i Arboga


Efter allsångsprogrammet tog sig Putte Nelsson tid att tala med Arbogaborna i pingstkyrkans serveringsvåning, här tillsammans med Lilian Artursson och Margareta Lund.
 
På söndagen spelade och sjöng Putte Nelsson i Arboga. På måndagen började han inspelningen av nästa serie av TV-programmet Så ska det låta.

Han har i många år ackompanjerat de stora nutida artisterna, svenska såväl som utländska. Men först när han kom med som en av lagledarna i TV-programmet "Så ska det låta" blev Putte Nelsson mer allmänt känd i vårt land.

På söndagen (den 29 oktober) framträdde han vid allsångskvällen i Arbogas pingstkyrka. Han berättade både om sin musikaliska karriär och om sin kristna tro. Han demonstrerade sitt avancerade pianospel och dessutom sin körledarförmåga.
Vid allsångskvällarna i pingstkyrkan denna höst har principen varit att förutom huvudgästen låta en lokal kör medverka.
När Målle Lindberg gästade var den lokala PRO-kören med. Och vid kommande allsångskväll, den 26 november, medverkar Arbogakören The Old Singers och huvudgäst då är en av bröderna Samuelsson, nämligen Kjell Samuelsson.
Eftersom Putte Nelsson har en verksamhet, som kallas "Sjung nu" och har över 500 körsångare, så fick denna söndag de många besökarna i Arbogas pingstkyrka vara den lokala kören. De delades in i sopraner, altar och övriga och fick öva in en gospelsång.
Och det gick bra.

** Text och foto: HARRY HOLM 2006 10 29
______________________________________________

Tidsmärken invigdes i Arboga


Här är det västra av det tudelade tidsmärke som nu finns vid ån och heter ”Langen går — ge järnet”. Verket kan ses som en hyllning till de otaliga människor som förr i tiden slet hårt med att lasta Bergslagens järn på fartyg i Arboga.
FOTO: HARRY HOLM

TIDSMÄRKEN heter den kultursatsning som Arboga nu har fått.
En regnig invigningspromenad genomfördes fredagen den 20 oktober.

”Tidsmärken” är olika formgivares och konstnärers sätt att tolka historien.
Tanken är att människor under en timmes promenad ska kunna studera åtta mycket olika konstnärligt utformade tidsmärken.


Kommunalrådet Olle Ytterberg, i hatten, och avgående stadsarkitekten Per Granlund, höjde sig över den paraplybestyckade folkskaran vid invigningens start i Ahllöfsparken.

** HARRY HOLM 2006 10 20
______________________________________________

 

Det är höst i staden Arboga
Då ökar värdet hos ljuspunkterna


Arboga har många ljuspunkter i höstmörkret. Det åter som en saga, men det är faktiskt sant.
(FOTO: HARRY HOLM)

Min lilla höstbetraktelse ska jag börja med ett konstaterande:
”Om det inte blev natt skulle vi inte se stjärnorna.”

I staden vid Arboga å är det åter dags för den årstid som är förrätt till vintern. Hösten är här. Det finns något negativt, något humördämpande över ordet höst. Men det manar också till sökande efter ljus, efter positiva inslag som en motvikt.

Journalister ska vara överhetens övervakare och vi hjälper ofta allmänheten i deras klagande över sånt som de styrande inte skött nog bra. Men precis som grävande journalister sällan gräver fram positiva resultat av politiskt arbete, så är det också sällan som allmänheten ser det som är bra och skriver positiva, berömmande insändare.
Hälsan tiger still, som det brukar heta.

Nu är det höst, den mörka delen av dygnet blir längre och längre. Och vi behöver ljuspunkter. De soliga dagarna, med hög och klar luft under promenaden på den nya bron vid åbågen, är i sig något riktigt, riktigt fint. Men det finns mer konkreta Arbogaföreteelser att glädjas åt.

En sak är säker: Arboga har väldigt många trevliga ställen där man kan inta förtäring.
Lunchrestauranger är det gott om, kompletterade med kaféer.
Fika på gamla klassiska Saga vid Stora torget, eller i Stadsgården (gamla Centrum) där jag till och med kan ta en härlig lunchsoppa i mitt gamla tjänsterum från Nerikes Allehanda-tiden.
Det fina vid besöken på dessa ställen, utanför på sommaren och inne nu annars, är det myckna sociala umgänge som man kan konstatera vid ett besök. Folk sitter länge och pratar och har det bra.
Men man kan köpa ute och äta hemma också. Jag har tappat räkningen när det gäller hur många pizzerior vi har. Jag skulle förresten ha köpt många kräftstjärtspizzor på Pizzeria Maria vid Nygatan om jag hade kunnat stanna bilen utanför och därmed hunnit hem medan pizzan var varm.
Men en Roma från Pizzeria Adria vid Bensingatan går inte heller av för hackor och därifrån är det närmast hem.

För den kulturellt intresserade finns flera gallerier, teaterförening, musikarrangemang och ett suveränt bibliotek.
För den sportintresserade bjuds elitidrott. Allsvensk hockey i en småstad, inte illa.

Men oj, nu tar det visst slut på mitt positiva färgband.
För nu kommer jag att tänka på det blivande sporthallsbygget. Till det går det att använda miljoner och åter miljoner kronor. Men en separat gång- och cykelväg till ridskolan Adolfsberg, som det framförs önskan om i flera decennier, det är ett ärende som för politikerna inte duger till annat än att bolla fram och tillbaka.
Att nu säga att det är Vägverkets ansvar, bör kompletteras med förklaringen att Arboga kommun kan förskottera kostnaden om Vägverket säger sig inte ha slantar just nu.
För det är en skam att utsätta de ridande unga för den livsfara det är att idag ta sig till och från ridskolan på vägen mot Västermo.

** HARRY HOLM
Oktober 2006
_____________________________________________

 

Reinfeldts regeringsförklaring
Carl Bildt blir utrikesminister


Carl Bildt som utrikesminister, var det som kom som något av en överraskning när vår nye, moderate, statsminister Fredrik Reinfeldt, på fredagsförmiddagen presenterade sin ministerlista.
Mer väntat var att Lars Leijonborg, fp, blir utbildningsminister och Göran Hägglund, kd, socialminister.
Maud Olofsson, c, kommer att vara chef för näringsdepartementet.
Regeringsförklaringen handlade mycket om arbetsmarknaden och det blev stående ovationer efter stasministerns avslutningsord:
– Arbetet för att nå fram gör vi tillsammans.

** Harry Holm 2006 10 06 kl 10.05
______________________________________________


Foto: HARRY HOLM 2006 10 02

Ulf Nilsson föreläste för Arbogaborna
Fullt i skratt & nästan fullsatt Folkan

När jag gick i folkskolan, bussad till Baggbron utanför Skinnskatteberg, fanns ovanför skolsalen en skylt med svart ram. Den skylten såg jag varje dag och texten satte sig som tatuerad på hjärnbarken. Så här stod det:
"Att svärja är bevis på bristande kultur och bildning."
Kanske var det den skylten som gjorde att jag – både som tonåring och senare – hade oerhört svårt att svära, även när jag försökte.

Ulf Nilsson betonade i sitt föredrag värdet av att på rätt sätt prägla in viktiga sanningar, inte minst i unga människor. En av hans mer allvariga deviser var:
– Hellre säga som det är än att göra karriär.

Föredraget var fyllt av komiska poänger, inte minst sådana som väckte skrattsalvor därför att vi i publiken kände så väl igen situationer och beteenden från vårt eget liv.
Kroppsspråk och röstteknik skulle ha gjort de flesta som talar för publik avundsjuka. Ja, hade landet haft en evangelist med den teknik Ulf Nilsson visar upp när han presenterar ett budskap, så hade halva Sverige varit frälst vid det här laget.

Men de goda tankar som presenterades på Folkan denna kväll gick inte heller av för hackor.
Ulf Nilsson är den främste företrädare för barnens bästa som jag hört, sedan barnpsykolog Hans Nyström för mig förklarade sin modell för barnafostran – helt utan gnäll, smäll och skäll.
Ja, det var en tredimensionell utveckling av just den modellen, en metod som innebär att man alltid ska i bästa bemärkelse SE barnet. Generellt sett.

Det mest konkreta annars, det var Ulf Nilssons önskan att slopa betygen, eftersom de, som han ser det, utgör ett fascistisk system, vars resultat han förklarade tydligt och brett.

Eftersom kvällen arrangerades av den lokala avdelningen av organisationen för personer med funktionshindret läs- och skrivsvårigheter, ägnade sig Ulf Nilsson en hel del åt den kategorin av osedda unga. Och han började med sitt eget liv, eftersom han själv var ett sådant barn.
Men han gav också en rad exempel från sin lärarverksamhet, även exempel på hur det går att med rätt betraktelse(sätt) få de mest nedtryckta barnen upp till ytan, för att de skall kunna släppa fram var och en sina färdigheter och förmågor.

De hundratals Arbogabor som kommit till Folkan denna kväll uppskattade de nya infallsvinklar som Ulf Nilsson gav genom sitt föredrag.
Kanske hade budskapet tagits ännu bättre emot av ännu fler av de närvarande om föredragshållaren haft förmågan att stryka alla svordomar ur sitt manus.

I alla fall störde dom mitt lyssnande. Troligen på grund av den där skylten som någon lärare på 1950-talet hade satt upp ovanför skolsalen i Baggbrons skola.


Den lokala avdelningen av organisationen för de funktionshindrade med läs- och skrivsvårigheter presenterade sig på scenen och skall ha tack för sitt initattiv.

** Text och foto: HARRY HOLM 2006 10 02
______________________________________________

Hur går det med pensionärernas hus?
Går centern med på att byta grönska mot asfalt
?


(Ur Nerikes Allehanda den 5 mars 1998)

Som här ovan skrev jag om pensionärernas hus, numera kallat Ahllöfsgården, när verksamheten startade för åtta år sedan.

Krafter inom den tekniska förvaltningen och tekniska nämnden arbetar för att Ahllöfsgården och grannfastigheten skall rivas, för att de nu grönskande trädgårdarna ska kunna bli parkeringsplatser i stället.

Det man kan undra är om Arbogasossarnas samarbetsparti, Arbogacentern, verkligen med sin profil kan gå med på att omvandla en grönskande lunga i stadsmiljön till asfaltytor, dessutom i direkt anslutning till den med EU-medel förskönade Ahllöfsparken.

Att skylla på att det finns en ungefär 40 år gammal plan som accepterar den lösningen är ett banalt argument. Det finns mycket som bestämdes för så länge sedan som kommunen inte heller genomfört – därför att det inte stämmer med dagens verklighet och folks vilja.

Om dagens politiker offrar dessa grönområden för att ett handelsföretag krävt 15 nya parkeringsplatser, så kommer dessa styrande knappast att få varken nutida eller framtida Arbogabors förlåtelse.

** HARRY HOLM 2006/09/25
______________________________________________

Gott om folk på Bondens dag i Arboga


Det kom mycket folk till Bondens Dag på Järntorget i Arboga lördagen den 30 september. Mulet väder utan regn var tydligen perfekt för att locka folk till det traditionella evenemanget, där
det såldes lantbruksprodukter och hantverksresultat, det timrades
hus och där det var frågesport.
För barnen fanns möjlighet att köra småbilar, att hoppa i höet och
att bekanta sog med lantgårdens djur, från höns till hästar
.


Alf Johansson sålde sina sista (?) guldägg medan Sonja och Bertil Johansson numera inte befinner sig bakom disken utan kan ströva bland kommersens besökare.


Det är tur att det är halmbalar i kurvorna, för det går undan för de små under Bondens Dag i Arboga.

**


TEXT OCH FOTO: HARRY HOLM 2006 09 30
____________________________________________________________


 En av Sveriges främsta föreläsare - Ulf
Nilsson kommer till Arboga!


- Kan en föreläsning, en kort stunds upplevelse verkligen på-verka, för-ändra, ut-veckla?
Den som ställer frågan och som ska svara är Ulf Nilsson, en av Sveriges mest engagerade föreläsare!
Över en halv miljon svenskar har lyssnat på hans givande, gripande och mycket roliga föredrag.

Föreläsningen på Folkan i Arboga på måndag kväll den 2 oktober (kl 18-20), riktar sig till den som är förälder, maka, make, släkting, arbetskamrat, arbetsgivare, människa.

Föreläsningen är gratis Ingen föranmälan krävs. Det är FMLS i Arboga som arrangerar.

FAKTA:
FMLS, Förbundet funktionshindrade med Läs & Skrivsvårigheter, har sedan några år tillbaka en aktiv förening här i Arboga. Under hela vecka 40 pågår den internationella dyslexiveckan, och det blir i samband med detta två . föreläsningar med Ulf Nilsson. Den 2 oktober kl. 18-20 bjuder vi in allmänheten och den 3 oktober kl. 16.15-18.15 riktar sig föreläsningen till skolan med hela kommunens samtliga lärare från förskolan upptill gymnasiet och högskolan.
Utöver föreläsningarna finns en dyslexiutställning på biblioteket som vi ansvarar för. FMLS jobbar för att informera, stödja, ge råd, byta erfarenheter samt bevaka medlemmarnas intressen och vi riktar oss till föräldrar till barn med läs- & skrivsvårigheter samt till vuxna med samma dolda handikapp.

** Pressrelease sept 2006
_____________________________________________

Valet är över – Grattis Olle!


Moderaterna tog två nya platser i Arboga kommunfullmäktige. Men det räckte inte. Socialdemokraterna, med Olle Ytterberg i spetsen, ökade också med två platser och får därmed, tillsammans med centern, egen majoritet. (BILD: Reinhold Carlsson)  

**  

S + C fick egen majoritet i Arboga

Valdeltagadet i Arboga var exakt som för fyra år sedan, 78,3 procent. Men väljarna gjorde lite annorlunda val av parti än 2002.

Moderaterna fick så många fler röster att partiet får två platser till i fullmäktige, 7 platser i fortsättningen mot 5 platser de senaste fyra åren.
Men det hjälpte inte. För socialdemokraterna ökade också med två platser, från 16 till 18 mandat. Och därmed får det partiet, tillsammans med centern (som har oförändrat 3 platser), egen majoritet.
Så det gjorde inte s något att den tredje samarbetspartnern, folkpartiet, bytte sida inför valet.

Folkpartiet minskade från 5 till 4 platser. Omsorgspartiet i Arboga gick back från 4 till 3 mandat. Miljöpartiet tappade två mandat och får bara en stol i fullmäktige i fortsättningen.
Vänsterpartiet har oförändrat 3 mandat. Också kristdemokraterna stannade på hittillsvarande antal platser, 2 alltså.

Sammanfattningsvis: Sossarna och centerpartiserna kan regera Arboga eftersom de har 21 av de 41 platserna i kommunfullmäktige.

 

** Harry Holm 2006/09/17

 

Röda stugor tåga vi förbi...
Nu är det bara för oss i Arboga att välja hur vi vill ha det





Valstugorna samsas norr om Nytorget. Förra kommunalrådet P-O Nilsson och förra kommunfullmäktigeordförande Börje Sturk arbetar i valrörelsen, Sven Polarn Larsson lyssnar och Arbogas riksdagman Jörgen Johansson vill bli kryssad.
Vi Arbogabor kryssar mellan budskapen och senast den 17 september ska vi ha bestämt oss.
Och kom ihåg, för att hylla demokratin är det viktigare att rösta än vem man röstar på.

 

** Text och foto: HARRY HOLM
______________________________________________

Han dokumenterar Blåbärskriget
Thomas engagerad i stor filminspelning

Inspelningen av den nya filmen Blåbärskriget pågår för fullt. Arbogasonen Thomas Ljungqvist, med ateljé i Köping har enagerats som stillbildsfotograf för projektet.

– Nu har jag också själv blivit indragen i filmen, berättar Thomas Ljungqvist för @rbogasidan.
– Jag får spela rollen som mig själv som fotograf, en snurrig upplevelse, men det gick bra sa dom.

Thomas Ljungqvist är också snart klar med sin nya film "Berra". Men nu tar Blåbärskriget en hel del tid, för den erkänt duktige fotografen.

Blåbärkriget är en skröna - en rövarhistoria rakt av, enligt filmbolaget, Manana Film.
– Men som alla sådana historier har den en verklig bakgrund. För just det här att två giriga parter försöker lura varandra, samtidigt som man försöker vinna guldet är väl inte så ovanligt. Eller att det är småfolket som får betala. Det är den varp som alla sagor vävts med i alla tider.
– Har ni hängt med så här långt, så vet ni ju också att det är berättelsens underdog som ska sticka av med guldet.
Med smarthet och förslagenhet kan man besegra girighet och dumdryghet.
– Ja, vi vet ju att det inte är så i verkliga livet. Men i den här berättelsen är de så. EU står för guldet och bärplockarna står för smartheten.

Så långt filmbolaget. Vi återkommer med mer info. Här nedan några av Thomas Ljungqvists bilder från inspelningen.




** Harry Holm 2006 09 01
_______________________________________________
NU ÄR ORVAR UPPRÖRD
Arbogamoderaternas valinformation
hamnade i Kungsör och Valskog

Arbogamoderaterna har anlitat Svensk Direktreklam (SDR) för utdelning av partiets valinformation. I försändelserna fanns också valsedlar för kommun, landsting och riksdag.

Åtskilliga väljare i Kungsör och Valskog spärrade förmodligen upp ögonen när man upptäckte att man fått valinformationen som handlade om Arboga.

”Ett upprörande slarv” säger Orvar Alinder, gruppledare för Arbogamoderaterna.

”Det mest upprörande är att hela den tryckta upplagan är slut. Hur många adressater som SDR gett fel information får vi förmodligen aldrig veta. Men det skall bli intressant att höra vad SDR har för förklaring till det hela. Vi är också intresserade av att veta hur SDR tänker göra för att 1) hinna trycka upp en ny upplaga av valinformationen, 2) blada in alla valsedlar och sedan 3) skicka ut det hela i tid före valet den 17 september. Den uppgiften är så gott som omöjlig.”

Orvar Alinder understryker att han är angelägen om att få rapporter från väljare om fel också har begåtts i Arboga, så att arbogaborna har fått valsedlar från Köping eller Kungsör.

”Vi är tacksamma för all information vi kan få – såväl från arbogabor som från Kungsör och Köping”.

 

** Pressmeddelande från moderaterna 2006 08 29
_____________________________________________  

 

J-O granskar F-kassans behandling av Susanne Linde

Här är hennes egen berättelse

Till Harry Holm

Tack för Dina fina ord både nu och tidigare!! Har just hittat Din Arbogasida och läst det Du skrivit om mig och min ”historia”.

Det är så sant att jag verkligen lidit under det dryga år som jag oförskyllt utpekades som parasit och bedragare. Jag hade gjort allt rätt, samarbetat med Försäkringskassan, informerat, checkat av vad jag fick göra och inte – och vi var alla överens. Försäkringskassan sa t o m att jag var ett lysande exempel på när rehabilitering går som bäst.

MEN – när kvällspressen skrev så svek Försäkringskassan. Detta var förödande för mig. Förutom att jag redan tidigare mådde psykiskt dåligt blev detta svek en början på ytterligare nedbrytning av mig. Eftersom en utbränd har svårt att minnas, att tänka och planera – så var det fruktansvärt att försöka komma ihåg vad jag sagt och inte – när Försäkringskassans handläggare ”förhörde” mig. Tillkom gjorde också pressens klappjakt på mig.

Och det enda fel jag gjort från början var att bli sjuk för att jag jobbat för hårt för att få det hela att gå ihop – yrkesarbete, hem, familj och relationer.

Jag kan berätta att Försäkringskassan gick så långt att dom t o m såg till att jag fick sparken från jobbet – det jobb jag haft i 32 år!

Besked samma dag jag skulle börja
F-kassan tvingade mig först i tjänst 1 juni förra året – utan vare sig rehabiliteringsplan eller arbetsträning – trots att jag varit sjuk nästan 5 år. Beskedet om att jag skulle börja jobba kom samma dag – 1 juni – som jag skulle börja…

Det fungerade ju inte och jag blev sjukskriven igen.

I mitten av augusti fick jag äntligen arbetsträning beviljad och en rehabiliteringsplan.
Vid uppföljningsmötet 28 september förra året – säger Försäkringskassans handläggare att jag inte längre får fortsätta att arbetsträna eftersom jag redan arbetar någon annanstans… på Feministiskt initiativ!!

Ett moment 22
Det blev ett moment 22. Försäkringskassan ansåg att jag var 50 % frisk men jag fick inte arbetsträna där jag haft min anställning sedan 1974. Jag kunde heller inte vara hemma från jobbet eftersom Försäkringskassan ansåg att jag var frisk. Jag kunde inte göra någonting. Jag blev uppsagd från mitt jobb vid Aerotech i Arboga 1 november förra året.

Då rasade allt igen och jag fick uppsöka psykvården och blev sjukskriven för utmattningsdepression – igen. Jag hade då alltså 2 läkarintyg på 100 % sjukskrivning för utbrändhet… Och ändå godtog inte Försäkringskassan detta.

Numera är jag arbetslös – också! Min anställning upphörde 30 april.

Så här gör man i Sverige
Så här gör man alltså i Sverige idag med människor som gjort allt för att göra rätt för sig – och misslyckats genom sjukdom.

Jag har viss kraft och framför allt människor omkring mig som hjälpt mig – ett socialt skyddsnät. Därför orkade jag strida för min rätt. För sanningen!  Därför fick jag rätt i Länsrätten i juni. Vad gör alla dom som inte orkar, kan och får hjälp??

Jag har JO-anmält
Jag har JO-anmält Försäkringskassan i Arboga och JO har tagit fallet! Det gör mig glad. Inte som hämnd men för att försöka se till att inte fler drabbas som jag har gjort.

Dessutom har jag krävt Försäkringskassan på skadestånd. Vi får väl se om det går igenom. Om inte så vänder jag mig till JK. Jag har ändå fått drygt ett år av mitt liv förstört och blivit av med min anställning p g a nämnda Försäkringskassa.

Vetskapen om att jag inte gjort något fel, att jag alltid velat göra rätt för mig, att jag är en hederlig och ärlig person – har fått mig att orka vidare.

SUSANNE LINDE augusti 2006
______________________________________________

**  
**

Brommapräst blir ny kyrkoherde i Arbogabygdens församling

Så ser han utMikael Hirsch, Arbogas nya kyrkoherde
Fotograf: Agneta Boman, Bromma församling

Kyrkorådet har den 14 juni enhälligt beslutat erbjuda Mikael Hirsch tjänsten som ny kyrkoherde i Arbogabygdens församling.

Församlingen är sedan januari 2006 en enda församling efter sammanläggningen av Stads- och Landsförsamlingarna samt församlingarna i Götlunda och Medåker.
Mikael Hirsch är 52 år och sedan sju år kyrkoherde i Bromma församling och kontraktsprost i Birka kontrakt. Innan han påbörjade sin tjänst i Bromma, arbetade han i Nora församling under närmare 18 år.

Mikael Hirsch är en präst med många strängar på sin lyra. Förutom att han ivrar för gudstjänstlivets förnyelse är han en omvittnat dynamisk och handlingskraftig person med en öppen och utåtriktad attityd till människor och samhället i stort.

Under sina tidigare verksamhetsår har han visat prov på god förmåga att bistå människor som hamnat i kriser av skilda slag. Även inom idrotts- och föreningsliv har han visat intresse, och på sitt okonventionella sätt skapat kontakter mellan kyrkan och ”profana” organ. Han är också en god sångare som gärna ställer upp som solist i såväl kyrka som andra sammanhang.

Mikael Hirsch har en stark förankring i Svenska kyrkans tro och tradition samtidigt som han har ett stort samhällsengagemang. Han har visat sig ha god förmåga att bygga broar mellan kyrkan och olika samhällsinstitutioner av skilda slag. Mikael Hirsch är också en person med utpräglad vilja till ekumenisk samverkan med andra trossamfund.

Den definitiva tidpunkten för hans tillträde i församlingen är inte fastställd, men målsättningen är att allt skall vara klart för ett välkomnande i början av oktober månad.

Orvar Alinder, kyrkorådets ordförande
_____________________________________________________

**  


 

Susanne Linde gjorde inte fel
Dags för KG Bergström att rodna

"Alla dom som kritiserat henne ohörd – varav den förespeglat proffsige K-G Bergström i TV var först – kommer säkert att någon gång få stå med en rejäl skammens rodnad på kinderna."

Så skrev jag här på sidan i maj för ett drygt år sedan.

Och det är dags nu. Det är dags för K-G Bergström och diverse insändarskribenter att stå där med skammens rodnad.

För Susanne Linde arbetade i lagens mening inte, när hon jobbade för det politiska partiet FI. Det har domstolen slagit fast.
Och byråkraturen, Försäkringskassan, tänker inte överklaga – eftersom chansen att vinna inte finns.

Så det är klart nu. Dom som av politisk bakgrund, avund eller ren illvilja, gapade högt om fusk, dom åkte på en rejäl tillrättavisning denna vecka. Av tingsrätten.

Däremot kan människor med empati, dvs förmåga att sätta sig in i andra människors situation och känslor, förstå hur Susanne Linde haft det senaste året, under den plågsamt långa tid ett rättsförfarande tar.

Jag har inte samma politiska inriktning som Susanne. Och jag känner henne inte. Men jag känner med henne. Även nu i glädjen över att det äntligen också formellt slagits fast att hon inte fuskat.

Direkt här nedanför kan Du läsa vad jag skrev i maj i fjol.

HARRY HOLM
2006/06/13
************************************************

Från @rbogasidan 25 maj 2005:

Att det ska vara
så svårt
att be om ursäkt

I dagens Bbl/AT lämnar Susanne Linde en redogörelse för sin sjukskrivning och arbetet med att komma ur utbrändheten och in i en mer vanlig vardag igen.

Alla dom som kritiserat henne ohörd – varav den förespeglat proffsige K-G Bergström i TV var först – kommer säkert att någon gång få stå med en rejäl skammens rodnad på kinderna.

Det hade varit klädsamt om Bbl/AT:s chef, efter Susann Lindes insändare i dagens tidning, åtminstone haft lite rouge i facet.
Men icke.

Trots orden i Bbl/AT, om att Susanne Linde har gett bidragsfusket ett ansikte, så klarar inte tidningens chef Ann Lystedt att få ur sig det enkla lilla ordet förlåt.

Jag har alltid tyckt att Ann varit en så behaglig person.
Av den anledningen känns det extra smärtsamt för mig att idag läsa hennes försök till smått hurtfrisk bortförklaring av något som är ett övertramp, både pressetiskt och medmänskligt sett.

HARRY HOLM
2005/05/25
_____________________________________________________________

**  

Arbogas nya parkeringsplats?

Bollplanen och Ahllöfsgården i juni 2006. Här vill vissa av Arbogas politiker och tjänstemän riva och asfaltera till en parkeringsplats.
FOTO: HARRY HOLM

NU GRÖNSKAR det i dalens famn, nu doftar äng och lid. Skolorna släpper ut eleverna på grönbete, studenterna kläcks och valfläsket fräser i politiska stekpannor.
Jag börjar med politikerna.
Av gammal vana läser jag kommunala protokoll. Ett av dessa är tekniska nämndens arbetsutskotts, från den 8 maj i år.
Paragrafen 171 är väldigt kort. Så här står det:
”Centrumparkeringar. Tekniske chefen informerar. Arbetsutskottets beslut: Ärendet överlämnas till tekniska nämnden utan eget förslag.”

MISSTÄNKSAM som jag är, så funderar jag på om det inte handlade om att riva Hajans hus (dvs ABF-huset) och Kihlströmska gården (Ahllöfsgården), där pensionärsföreningarna brukar ha trevliga tillställningar, från kul kulspel till föredrag och sångstunder.
När jag först hörde om rivningsplanerna så skrev jag fel på min hemsida, www.arbogasidan.se
Jag skrev att idén presenterats av kommunalrådet Olle Ytterberg.

MEN DÅ KOM det snabbt e-post från densamme. Det var på förmiddagen den 28 april och kommunalrådet förklarade:
– Nu (svärord) blir alla som använder Kihlströmska och Hajans som galna. Vilken tur att det inte är jag som sagt detta, tänkte jag! Jag åstadkommer  tillräckligt med stolligheter på egen hand utan att jag behöver lastas för att pensionärer ställs på gatan utan samlingslokal.
– Jag har aldrig uttalat mig i något sammanhang om dessa fastigheter!

OLLE YTTERBERG berättar att första gången han hörde förslaget om att bygga parkering i dessa trädgårdar var när Lennart Balgård (mp) tog upp det på ett möte. Sedan dess har det nämnts som ett alternativ vid några olika tillfällen.
– Jag är väl medveten om problematiken med parkeringar men är inte beredd att föreslå något sånt här innan vi har tittat ordentligt på saken. Dessa fastigheter används flitigt av många aktiva organisationer och grupper som vi måste värna om.
Och Olle fortsätter:
– Jag tycker att man till att börja med borde ompröva miljöstationens placering vid dessa fastigheter. Då får vi direkt 10 nya parkeringar!

SÅ LÅNGT kommunalrådet Ytterberg. Jag förstår honom och håller med honom.
Den politiker är rätt blind för verkligheten, som inte ser betydelsen av denna lunga i centrum, för stadsmiljöns skull förstås men inte minst för pensionärernas skull.
Vi som är väljare i Arboga vill inte se asfalt på dessa tomter, vi vill se grönska och blommande syrener och pigga äldre som kastar kulor på en liten sandplan.

JAG BER verkligen om ursäkt men nu återkommer jag till detta igen:
Det finns ett enkelt sätt att avlasta dagens p-ytor:
Att som förr tillåta att bilister kör – och stannar en stund – på Nygatans södra sida. Då blev det till och med onödigt att plocka bort återvinningsstationen – vilket annars är en mycket bra idé, inte minst ur stadsmiljö-synpunkt.
För visst är det som Ingvar Backman skrev i en insändare:
Inte behöver man leta länge efter en parkeringsplats i Arbogas centrum.

PROBLEMET är nämligen inte så stort som tekniska kontoret gör det till, när det kommer skyfflande med sina tillkrånglande idéer om rondell och infart från posten och tillåtet med bilar därifrån fram till Baptistkyrkan.
Och så mycket dyrare för kommunen det blir med såna klåfingriga skrivbordskonstruktioner, jämfört med att bara sätta upp gårdsgateskylten vid Sparbanken igen.
Men prestigen är ju så stark på sina håll, att även tjatet om p-skiva fortsätter.
Bevare oss väl!

** HARRY HOLM 2006/06/03
_____________________________________________________________
wrap-script-literals: no

Tack Kungen, för "Kära Örebroare"


Så här såg det ut när söndagens födelsedagsbarn, H.M. Konungen, år 1985 sade fel i Arboga... och därmed gjorde stor nytta för Arboga som besöksmål.

Det var alltså riksdagsjubileum i Arboga 1985 och kungen var den förnämste gästen tyckte de flesta.
Arrangemanget flöt på bra.
Men det blev en miss, om man nu ska kalla det så.


Vårt majestät hade klivit av tåget vid dåvarande järnvägsstation och skådat en gigantisk skylt på närmaste silo: "Örebro Läns Lantmän" stod det.
Väl framme i talarstolen vid Rådhuset såg han ut över Stora Torget och där, snett framme till vänster, fanns med stora bokstäver ordet NERIKES ALLEHANDA.
Så egentligen var det inte så konstigt att kungen inledde sitt tal med orden:
– Kära örebroare.

Effekten blev mycket positiv för Arbogas del. För många ute i landet hamnade på detta vis Arboga på kartan igen, även som besöksmål. Och eftersom uttrycket blev klassiskt, och dyker upp ständigt i olika sammanhang, så hålls namnet Arboga levande.
Därmed minskar risken att stan helt ska dö ut ur folks medvetande, nu när inte bara ölet (som kommer efter) och leverpastejen lämnat Arboga.

Så tack Kungen. Det där som hände 1985, det blev bra för den lilla staden vid Arboga å.

** HARRY HOLM på kungens 60-årsdag, 2006/04/30
_____________________________________________________________

Det är klart att det ska tillverkas pastej i Arboga

Ingen Arbogapastej ska längre tillverkas i Arboga, löd veckans till synes negativa nyhet.
Men om personalen tar över och gör en egen produkt så kan den marknadsföras som ”Pastejen från Arboga”.
Parallellt borde det annars jobbas för en ny välkänd produkt: Arboga-utbildning.

Först var det tisdag och jag lyssnade på Radio Västmanland och gladdes åt eleverna från Engelbrektsskolan som galant gick vidare i kunskapstävlingen Vi i Femman.
Sedan blev det onsdag och jag lyssnade på Radio Västmanland och blev ledsen över beskedet att även den sista resten av Arbogapastej-tillverkningen ska lämna stan.

Det sägs att det kinesiska – eller var det det japanska – skrivtecknet för ”problem” ser likadant ut som skrivtecknet för ”möjlighet”.
Jag försökte tänka så och knöt ihop de två radioinslag jag inledningsvis berättade om.

Okej, företag och människor på andra orter ska tjäna pengar på produkter som har namnet Arboga men inte är gjorda här. Det är inget vi kan göra något åt.
Då får vi försöka känna trycket att skapa något nytt, något annat som ger positiv och världsvid klang åt namnet Arboga.

Exempelvis: Arboga-utbildning.
Som ska föda reaktionen hos folk och företagare:
– Jaha, utbildad i Arboga! Då är det högsta kvalitet!

Gamla utbildnings-anor
Det finns redan en tradition på området. Redan under medeltiden höll munkarna undervisning i Arboga, även om skolan mest var till för de välbeställdas barn.
I något mer modern tid blev den praktiska och teoretiska utbildningen ”ute på flyget” av världsklass, bl.a. därför att om en enda av tusentals lödningar var av lägre kvalitet så kunde ett helt flygplan bli skrot.
Arboga Tekniska skola hade väldigt gott rykte och de ingenjörer som släpptes ut därifrån fick fina jobb.
Och så det där, som skolcheferna försökte tysta ner när jag jobbade i dagspressen: Eleverna i Arbogas skolor hade genomsnittligt alltid bättre betyg än vad som var fallet på grannorterna. Det var inte en slump att Gäddgårdsskolan ett år vann hela Sverige-finalen i Vi i femman.

Så, i väntan på Arboga Universitet (efter sammanslagningen av Mälardalens Högskola och Örebro Universitet) tror jag att det är rätt väg att satsa på och marknadsföra Arboga som utbildningsstaden.

Redan nu vill jag se en proffsig trycksak med alla de utbildningar som finns, inom som utom företagen i stan. Från brottargymnasiet till storskalig intensivutbildning av bilförare vid den anläggning vi kallar för Nalles.

Profilen skulle alltså vara ordet Arboga-utbildning.
Men parallellt med det skulle det kännas fint med några revansch-projekt.

Så här var det
Arboga är känt i landet och världen för tre produkter. Arboga Öl, Arboga Maskiner och på senare tid Arboga Pastej.

Kommer efter som Arboga öl, var ett bevingat ord. Men bryggeriet och därmed namnet på ölet köptes upp och eftersom storbryggeriet vid Stockholm hade för lite att göra, så lade man ner i Arboga.

Arboga Maskiner gjorde borrmaskiner. Runt om i världen kunde miljoner verkstadsanställda och andra ordet Arboga. De allra flesta trodde att Arboga var en borrmaskin. Men i alla fall. Verksamheten i Arboga köptes upp och lades ner.

Arboga Pastej är det färskaste positiva Arboganamn som funnits, inte bara i allas munnar utan också i allas minne, skapande positiva känslor för vår stad.
Men också charkuterifabriken i Arboga köptes upp. Arbogapastejen blev så populär att det mesta av tillverkningen hamnade söderut i landet och nu sker samma sak som med ölet: Nya ägaren har byggt en stor och dyr fabrik (i Tranås) och då gäller det att tillverka så mycket som möjligt där. Som t.ex. all Arbogapastej.

Revanschprojekten då?
Ett bryggeri skulle väl någon kunna starta. Oberoende av logotype skulle det lanseras som ”Ölet från Arboga”, vilket torde vara helt OK eftersom det inte kan vara fel att tala om var en produkt är tillverkad.
Maskinfirmor har vi redan. Om någon här tillverkar en avancerad, modern borrapparat, så kan den heta vad som helst men lanseras som ”Borren från Arboga”. För man kan väl inte tänka sig att Seco Tools ställer upp och i marknadsföringen av sina skärande och bearbetande verktyg skriver ”Verktygen från Arboga”?
Och pastejen då? Det är kanske inte populärt hos Tranåsledningen men min dröm är att de snart avskedade Arbogaborna på Carl A Carlssons anläggning tar över hus och grejer och börjar göra en egen, äkta Arbogapastej, dvs tillverkad i Arboga.
Lanserad som exempelvis ”Carlssons - Pastejen från Arboga”.

Under tiden får Olle Ytterberg med flera hålla täta möten med ledningarna för Örebro Universitet och Mälardalens högskola.
Samtidigt kan våra grundskoleelever fortsätta att glänsa i Vi i femman, och i andra sammanhang, och tillsammans med övrigt skolfolk i stan späda på kvaliteten hos ordet Arboga-utbildning.

** HARRY HOLM
2006/01/19
__________________________________________________________


 

 

 

 

 

 
**  

 
**  

 

 
**  

 

 

 


 
**  


 
**  



 
 

@rbogasidan

 
  E-mail:  
  kontakt@arbogasidan.se  

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan.
"www.arbogasidan.se"

E-mail: kontakt@arbogasidan.se
-----------------------------------––––––––-------
Ansvarig utgivare:
HARRY HOLM
______________________________


KLICKA HÄR FÖR ATT SE ÅRETS ÖVRIGA ARTIKLAR-
ARKIV 1 2006

*
KLICKA HÄR FÖR MUSIKSIDAN!
*
KLICKA HÄR FÖR LÄSTIPS!
*

 
Ny attraktion i Arboga

Vernissage

Lördag .9 dec
kl. 10.00 - 20.00 Nygatan 33 Arboga

16 konstnärer
representerar Arbogas Konstliv

Välkommen till ett nytt galleri i Arbogas centrum.

 
   
 
   
 
   
 
   
 
   
 
 
 


____________________

RÄDDA LOKALA DEMOKRATIN I ARBOGA !

Från kommunalt håll har de senaste åren synts tecken på en vilja att steg för steg göra Köping, Arboga och Kungsör till en kommun.

"Att beskära det lokala självstyret missgynnar demokratiutvecklingen och underminerar för våra kommunalt förtroendevalda." Det skriver Björn Mårtensson
.

***
__________________



*
Linda Bengtzing Hennes karriär började på Vinbäcken i Arboga
KLICKA HÄR så hittar du ett ställe där du kan beställa alla hennes inspelningar.
*


KLICKA DIG HÄR
TILL KULTURSIDAN FÖR ATT LÄSA MER