wrap-script-literals: no
 



 Just nu – innan och i början av lövsprickningen – är fågellivet som mest intensivt.

Detta fick Arbogas rotarianer uppleva då klubben besökte Sjölunda-maden med dess fantastiska fågelliv under ledning av Seppo Leppälampi, ordförande i Arboga Fågelklubb.

Utrustade med friluftskläder, stövlar, kikare samt matsäck for vi med bilar mot Sjölunda. Sista biten fick man gå till fots på slingrande stigar genom en trollskog, värdig en teckning av John Bauer.

Så småningom öppnade sig Sjölunda-maden med dess rika fågelliv.

Det är en stor tillgång för Arboga att Sjölunda-maden finns. Fågellivet där är så pass unikt att det borde kunna bli ett turistmål i konkurrens med Tåkern, Hornborgasjön och Tysslingen.

Som arbogabor kan vi känna stolthet över denna naturrikedom som vi har strax intill husknuten.

Seppos Leppälampis kunskaper och förmåga att väcka intresse för fågelliv var imponerande.

Här följer en sammanställning på de fåglar som vi såg, hörde och identifierade under mindre än 2 timmar:

1. Taltrast ett flertal sjungande
2. Koltrast ett flertal sj.
3. Rödhake ett flertal sj.
4. Järnsparv en sj.
5. Gärdsmyg 2 sj.
6. Rödvingetrast ett flertal sj.
7. Enkelbeckasiner 4+3+2
8. Gråhäger 4+2+1
9. Blå kärrhök hona jagandes över maden
10. Grågås ett 20-tal
11. Kanadagås 6
12. Trana 1 par hördes ropa
13. Tofsvipa
14. Storspov en hördes
15. Nötväcka en sj.
16. Skrattmås 10-tal
17. Knipa 2 par
18. Storskrake 1par
19. Kricka 20-tal
20. Gräsand 10-tal
21. Kråka 2 + nytt bo i trädtopp
22. Stare sjungande ovanför våra huvuden vid holmen
23. Sädesärla hördes
24. Morkulla 2 hördes spelflyga
25. Ringduvor ett flertal hördes
26. Sävsparv hördes sjunga

INSÄNT AV ORVAR ALINDER
2007/04/23
_____________________________

Holger Nilsson till Arboga för att tala om tecken i tiden

Läget i Mellanöstern, EU och datachip under huden. Allt detta är förutsagt i Bibeln, hävdar redaktören för tidskriften Flammor, Holger Nilsson.

Med början kl 16 lördag 21 april i Arboga Pingstkyrka och vid 11-gudstjänsten på söndag på samma plats, skall redaktör Nilsson berätta för Arbogaborna om Bibelns profetior.

Han redodgör bl.a. för hur Bibeln förutsagt stormakten EU och hur även Israels nuvarande situation visar att vi nu är i det som Bibeln kallar Den yttersta tiden.

LÄS MER PÅ
www.arbogasidan.se/tro

___________________________

**

ARBOGAS SPORTHALL

Onsd. den 18 april 2007 kl 12.30 = på Crugen, gräsplanen mellan Skandiagatan och Vasagymnasiet, första spadtaget i bygget, med representanter för markentrerenören NCC och Arboga kommun.

SE BILD HÄR TILL HÖGER!
____________________________

Meken i Arboga - tillbaka i malpåsen!?

Ordföranden Catrin Strömwall svarar om Meken

"Arboga kommun säger ja till en positiv och kreativ utveckling för framtiden"

I ett upprop hävdar föreningen Mekens Vänner genom sin ordförande Göran Staxäng att Arboga kommun är negativ till en positiv utveckling i kommunen och att vi inte bejakar kulturlivets möjligheter att bli mer dynamiskt.
Vidare påstås det i uppropet att kommunen är rädda för en utveckling genom en expanderande kultursektor.

Bakgrunden till uppropet är att Länsstyrelsen i Västmanland har kommit med en förfrågan till Arboga kommun om vi är villiga att vara huvudman för en så kallad förstudie ang. behov av miljösanering av marken där Arboga Mekaniska Verkstad (Meken) bedrev sin verksamhet.
Förstudien beräknas kosta mellan 150.000 och 400.000 kronor och kommunen skulle betala 10 procent av denna kostnad och resten skulle bekostas genom bidrag från Länsstyrelsen/Naturvårdsverket.
Tekniska nämndens Arbetsutskott har behandlat förfrågan från Länsstyrelsen den 11 april och beslutat föreslå Tekniska nämnden att avstå från att medverka i projektet.
Anledningen till detta ställningstagande är att Tekniska Förvaltningen saknar såväl ekonomiska som personella resurser och därför inte anser sig kunna påta sig detta arbete.
Mekens Vänner har föreslagit att konsulttjänster ska anlitas, men detta skulle betyda ytterligare kostnader och endast 10 procent av bidraget får användas till sådana kostnader vilket troligen inte skulle räcka för att finansiera en konsult.
Projektet skulle kräva en mycket stor arbetsinsats inte minst när det gäller administration och Tekniska Förvaltningens personal är redan hårt belastade med en mängd arbetsuppgifter som Tekniska nämnden och Kommunfullmäktige har beslutat om.
En förstudie är bara första steget i en process som sannolikt leder till en fördjupad förstudie och sedan till mer eller mindre omfattande saneringsåtgärder.
När det blir dags för åtgärder kommer kommunens del av kostnaden antagligen att bli sjusiffrig det vill säga det kommer att handla om miljoner.
Om Arboga kommun går in i projektet har vi en moralisk skyldighet att fullfölja projektet inklusive genomförande av åtgärder. Vi kan inte ta på vårt ansvar att känna till att det finns omfattande föroreningar utan att göra något åt detta.
Argumentet att mindre undersökningar har gjorts och att dessa visat att det troligen inte rör sig om några större föroreningar håller inte. Samma bedömning gjordes när tunneln skulle byggas under järnvägen vid Varvsgatan och när projekteringen av kvarteret Örtagården påbörjades. I båda fallen har det visats sig att kommunen har fått ta på sig omfattande kostnader för sanering. När det gäller Meken har Länsstyrelsen tidigare gjort en bedömning och klassat området som ett risk 2-område, vilket innebär att det finns föroreningar i området som kan anses ha negativ påverkan på människor och miljö. Dessa föroreningar bedöms kunna få en större påverkan på omgivningen vid den användning av mark och byggnad som Mekens Vänner planerar.
Just nu pågår ett projekt på samma villkor som det föreslagna vid Meken, kommunens kostnader för detta är för förstudien 50.000 kronor.
Skillnaden mellan de saneringsprojekt som kommunen hittills arbetat med och det vid Meken är att Meken ligger på privatägd mark medan dessa projekt ligger på kommunal mark och alltså utan tvekan är ett kommunalt ansvar.

Det ska även påpekas att ett beslut från Arboga kommun att inte medverka i förstudien inte innebär att en förstudie av området inte kan göras. Länsstyrelsen har gjort en ansvarsutredning som visar att den del av fastigheten där Arboga Darenth bedriver verksamhet idag har de även ansvar för att undersöka. Beträffande den del av fastigheten där Arboga Mekaniska Verkstad bedrivit verksamhet har Darenth inget formellt ansvar att undersöka marken eftersom de inte bedriver samma typ av verksamhet, men samtidigt framhåller Länsstyrelsen fördelen med en samordnad undersökning. Detta innebär att företaget Arboga Darenth skulle kunna stå som huvudman för hela undersökningen och att detta skulle kunna ske genom ett samarbete med föreningen Mekens Vänner.

I uppropet beskrivs ett stort antal kulturaktiviteter som skulle kunna förläggas till Meken, om detta kan sägas att alla dessa förslag är positiva men frågan är om Meken är en lämplig lokal för dessa med tanke på att Miljö- och byggnämnden har haft synpunkter bland annat på säkerheten i byggnaden.
Förutom en sannolik stor miljösanering av marken skulle omfattande åtgärder krävas för att anpassa byggnaden till den typ av verksamhet som Mekens Vänner föreslår.

Arboga är och kommer att fortsätta vara en kulturkommun.
Arboga kommun har en Musik- och dansskola som hävdar sig mycket väl i en nationell jämförelse och planerna på en konstskola är långt gångna. Kommunen har och kommer att fortsätta stödja kulturföreningar och enskilda utövare av kultur. Vi är även väl medvetna om kulturens betydelse för besöksnäringen och även för etablering av företag så kallad kulturindustrialism.
Det finns olika strategier för att göra Arboga kommun till en attraktiv bostads- och etableringsort t ex attraktiva bostäder, bra kommunikationer, god service och tillgänglighet, ett levande förenings- och kulturliv samt goda relationer till och bra förutsättningar för företagarna.
Samtliga dessa strategier arbetar Arboga kommun aktivt och kontinuerligt med.

Arboga är en kommun med framtidstro och stor vilja till och öppenhet för förändringar och det ska vi fortsätta vara.

Vi uppskattar alla idéer och förslag från medborgarna, men som politiker måste man göra prioriteringar utifrån de resurser som finns och med tanke på vad man bedömer är mest angeläget för det stora flertalet kommuninvånare.
Det är en sådan bedömning och prioritering som ligger till grund för att Tekniska nämndens Arbetsutskott föreslår Tekniska nämnden att den 25 april besluta att tacka nej till Länsstyrelsens förfrågan om att vara huvudman för en miljöundersökning vid Meken.

Catrin Strömvall
ordförande Tekniska nämnden, Arboga – tel 073-765 73 06

____________________________

GÖRAN STAXÄNGS FÖRSTA INLÄGG

Arboga Kommun tackar nej till statliga saneringsmiljoner!?

Tekniska nämndens AU vill avstyrka en miljöundersökning av Meken, till större delen bekostad av Staten via Länsstyrelsen!
Tisdagen den 24 april fattar Tekniska nämnden slutgiltigt beslut. Ett beslut som riskerar att lägga Meken i malpåse för gott!

Den 20 maj vaknade Meken, den mäktiga gamla gjutierilokalen i Arboga Mekaniska Verkstad, till liv med stor kör, orkester och en av Sveriges mest älskade artister, Jan Malmsjö.
600 personer i publiken tangerade publikrekord för Arboga. Vänförening (med idag över 130 medlemmar) bildades och arbetet med att göra Meken till ett kulturcentrum i Västra Mälardalen inleddes.

I mars 2007 kom beskedet att Staten (läs: Naturvårdsverket via Länsstyrelsen) ställer upp med mellan 150 000 - 400 000 kronor för en miljöundersökning. Kravet är att kommunen tar på sig det administrativa ansvaret och står för 10 % av kostnaden, alltså mellan 15-40 000 kronor.      

Handläggare vid Naturvårdsverket antyder möjlighet att Staten kan komma att gå in med åtskilliga miljoner för vidare sanering. Tekniska nämndens AU vill stoppa hela projektet!

Tisdagen den 17 april möter pressen delar av styrelsen i Mekens Vänner. Ordförande i Tekniska nämnden, Catrin Strömvall har inbjudits att delta. Och Tvärsnytt filmar och intervjuar kl 10.

Allt ovanstående berättat av Göran Staxäng.

2007/04/16
____________________________

ALFS OCH KERSTINS OMSTÄLLNING
Från bondgård i Götlunda till Fjällgård i Härjedalen


Två timmar i rad i disken, ja det blev en annorlunda påskhelg för Alf Johansson från Granön, Götunda.
För makan Kerstin hade fullt upp med att grädda våfflor och servera dem med grädde och hjortronsylt.


Så blev det nya livet, efter decennier på gården vid Hjälmaren med långhornsboskap och hönor som värpte guldägg.

Nysäterns Fjällgård vid Sonfjället, med servering och uthyrningsstugor, är Alfs och Kerstins nya arbetsplats.

KLICKA HÄR
för att se fler bilder från Johanssons nya miljö!

____________________________

Här ovan ser vi en Arbogaflicka utklädd till påskkäring. Bilden är inte helt färsk:
Flickan på bilden vill vara anonym men vi kan berätta att hon heter Katarina och fyller 40 år vilken dag som helst.

HARRY HOLM 2007/03/23
________________________

Försvarslagret till Arboga med
100-tals nya jobb

Försvarsmakten har med stöd av Fortifikationsverkets underlag gjort den sammanvägda bedömningen att Arboga är den lämpligaste orten för en etablering av Försvarsmaktens centrallager.
Det meddelade Försvaret i ett pressmeddelande på tisdagen.
– Vi lämnade alltså bästa budet, summerar det glada kommunalrådet Olle Ytterberg i Arboga.

De kommuner som lämnat anbud på att få centrallagret till just sin ort är, förutom Arboga, Eskilstuna, Jönköping, Katrineholm, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Ronneby, Skövde, Strängnäs, Västerås och Örebro.

Örebros representanter tycktes i TV-intervjuer i vintras redan ha sett sig som segrare i kampen.
Bland annat föreslog den kommunen en etablering nära flygfältet, dit det då också skulle dras järnvägsspår.

”Valet har grundats bland annat på att Arboga har svarat med de mest förmånliga villkoren i sin offert och i enlighet med förfrågan”, skriver Försvarsmakten sitt pressmedde-lande.

Vad kan man mena med det?

– Det har gjorts en mycket professionell genomlysning av alla offerter, kommenterar Arbogas kommunalråd Olle Ytterberg. Och vi har tydligen haft bästa erbjudandet.

Långsiktigt hyresavtal
– Vi har ett långsiktigt hyresavtal baserat på markpriset här i Arboga, som säkert är lägre än markpriserna i exempelvis Örebro och Västerås, fortsätter Olle Ytterberg.
– Vad gäller järnväg så har vi förberett med stickspår och växel så att det i stort sett bara återstår att lägga järnväg inne på själva den aktuella fastigheten vid Marieborg.
I Örebro har jag för mig att det räknades med 100 miljoner i järnvägsinvestering om lagret hamnade där.

Fördel med 3 flygplatser
Olle Ytterberg har också förstått att Försvarsmakten såg en fördel i att det från Arboga finns tre flygplatser inom sådär 40 minuiters radie, och eftersom det i alla fall krävs lastning och lossning av långtradare så är den tidsrymden inget avskräckande.

Det har talats om hundra nya arbetstillfällen i försvarslagret. Och sådant genererar mer jobb än så.
– J,. de anställda ska äta, lokaler ska städas, fönster putsas för att bara ta några exempel, säger Olle Ytterberg.

HARRY HOLM 2007/03/21

KLICKA HÄR
för att läsa Försvarsmaktens pressmeddelande.
och informationen från Försvarets hemsida.

___________________________

Nu blommar det
i Arboga


Än så länge är det ont om blommor i Arbogas marker. Men i trädgårdarna har de börjat sticka upp, som de här krokusarna hos grannen.
Detta meddelat till bl.a. en av våra läsare i Tyskland, som efterlyst bild av vårläget i vår stad.
FOTO: HARRY HOLM 2007/03/19

_____________________________

Fett är bra – men Västmanlands landsting kör på i gamla hjulspår

För en person som jag, som länge
hävdat att vi svenskar – alltså även jag –  äter för lite fett och för mycket light-produkter, är det både skrämmande och skrattretande, att Landstinget Västmanland fredagen den 9 mars 2007 har en helsida i lokalpressen med de gamla kostreglerna (utan att ens nämna ordet fett).

Den här traditionella informationen har inte jag sett att Landstinget tidigare annonserat – utan den kommer barnsligt nog nu, just i dessa dagar, när media svämmar över av färska forskningsresultat som varnar överviktiga för att äta kolhydrater (pasta, potatis, vitt bröd och soccker), forskning som visar att fett är bra – även mot övervikt.

Som någon uttryckte det:
–Man blir inte grön av grönsaker och inte fet av fett.
Och statistiken för de senaste decennierna visar, att ju mer fettfri kost svenskarna ätit, desto tjockare har de blivit.

Här på arbogasidan.se skrev jag den 10 oktober 2004 om det här, att vi behöver fett av flera hälsosamma orsaker.
(Klicka här för att läsa det!)

Detta späddes på, bl.a. genom att svenska folket fick svart på vitt i Sveriges Television måndagen den 15.11 2004.
I programmet Fråga Doktorn berättades då om försöken vid landstinget i Blekinge, där det visat sig att det ger viktminskning generellt och bot för diabetiker att äta 50 procent fett, 25 procent protein och 25 procent kolhydrater.
Här är Sveriges Televisions eget referat från programmet.

Härom året skrev jag här på arbogasidan bl.a. om forskningen på västkusten som visat att allergier var vanligare bland barn som åt bordsmargarin, jämfört med barn som åt smör. Och jag förklarade faran av att undvika fett. Läs mer om detta genom att klicka här.

HARRY HOLM 2007/03/09
___________________________________

Jordbävning på Sumatra

"Minst 70 döda i jordbävning på Sumatra", rapporterade media på förmiddagen den 6 mars.
Vad har nu det med Arbogatrakten att göra?

Jo, som jag berättade här i spalten i lördags så hade framlidne Nils Persson i Kungsör en teori, om att dagar när planeter står mer eller mindre i linje, så ökar antalet jordbävningar och vulkanutbrott på ett markant sätt.

I helgen stod solen och jorden och månen i sådan rak linje att det till och med blev månförmörkelse.

Jordbävningar förekommer hela tiden, ofta under havsytan. Den 3 mars rapporterades 24 jordbävningar runt jorden, flera nådde 4-5 och mer på Richterskalan.

Indonesien drabbat
Bland annat var det en på 5.1 nära den norra kusten av Papua, Indonesien.

Redan den 1 mars inträffade det en jordbävning som nådde 5.7 på Norra Sumatra. Och det var som en försmak av vad som komma skulle.

En kraftig jordbävning som mätte 6,3 på Richterskalan ddrabbade i tisdags morse det området, dsv den indonesiska ön Sumatra. Enligt indonesiska myndigheter omkom minst 70 människor.

Även i Malaysia och Singapore kändes skalvet av. Många kontorsarbetare i Singapore rapporteras ha skyndat sig ur sina skyskrapor.

HARRY HOLM 2007/03/08
___________________________

Arbogasidan lördagen den 3 mars:

Dags för jordbävning

Denna lördag den 3 mars blir det månförmörkelse. Det betyder att solen, jorden och månen står i linje så att månen hamnar i jordskugga.

Framlidne Nils Persson i Kungsör lärde mig att vid sådana tillfällen, över huvud taget när planeter står i linje, så ökar antalet jordbävningar och vulkanutbrott på ett markant sätt.

Jag skrev om detta i Nerikes Allehanda varje gång Nisse Persson gjorde en på så sätt grundad förutsägelse.
Och det stämde varje gång, så NA slutade publicera artiklarna.

Återstår att se hur det blir med naturkatastrofer runt jorden detta lördags- och söndagsdygn.

HARRY HOLM 2007 03 02
____________________________

Snösparv i Arboga

Vecka 9 kom den tillbaka igen.
Snösparven gjorde andra besöket någonsin i busken utanför köksfönstret här i Arboga.

Snösparven är vitbrokig, hannen har svarta och honan bruna inslag. På latin heter arten Plectróphenax nivális.
Den håller egentligen till på stenig mark i fjälltrakterna men drar sig vintertid söderut i landet, ja även till Danmark och England där den förekommer i stora skaror. Hos oss var det bara en handfull individer.
Snösparvarna är fröätare men hade inget emot våra talgbollar. Och de var tjusiga att se med sina ljusa huvuden som fick dem att likna en sorts miniatyrugglor.
Jag tyckte att de var vitare på huvudet vid första besöket, nu var de något mörkare.

Snösparvens längd är 17-19 centimeter och vikten 26-40 gram. Lätet är en mjuk vissling. Sången är drillande.
Det är ju först till sommaren melodin kan höras.
Och dit längtar nog snösparvarna, precis som vi.
Då bygger honan boet av mossa och lavar, gärna under en sten, och klär det med gräs och fjädrar.
När det är dags lägger hon 5-7 grönblå ägg med brunaktiga fläckar. Hon ruvar dem i knappt två veckor.
Och efter ytterligare omkring tå veckor är ungarna flygfärdiga.... och kan till nästa vinter ta sig ner till Arboga igen.
Välkomna!

HARRY HOLM 2007 02 28

*************************

Konserten med "Klanen Jauring"
lockade många Arbogabor till S:t
Nicolai kyrka.

FOTO: HARRY HOLM

Jauringsk konsert drog folk i Arboga

Maidy och Birger Jauring önskade
sig inget materiellt på sina jämna födelsedagar.
De ville ha en konsert av sina barn med respektive.
Det fick de – och mer än 200 andra Arbogabor – i S:t Nicolai kyrka lördagen den 17 februari.

KLICKA HÄR
för att läsa mer!

____________________________



Det blev inget tillstånd till skyddsjakt på den varg som rivit 3 hundar i Västmanland.
Boken "Socialismens vargar"
– ovan – 
är ett unikt inslag i debatten om varg i Sverige.

KLICKA HÄR
FÖR ATT KOMMA TILL BOKHANDELN DÄR DU KAN BESTÄLLA BOKEN
!

_____________________________


Att förstå den som är dement

Demens är något som vi alla träffar på förr eller senare.
Vi är redan otaliga medborgare som har eller har haft anhöriga, släktingar som sakta men säkert blivit mer och mer glömska och till slut något av ett vårdpaket.
Långt innan den demente inte längre kan kommunicera är det oerhört värdefullt att lära sig förstå personen.
För första gången har jag nu i en bok kunna se in i en dement hjärna. Boken är skriven av Lisabet Waljanson och heter "Helgas rum".
Den rekommenderas i det aktuella numret av Vårdförbundets tidning för grupparbeten bland anställda i vården.

KLICKA HÄR
för att läsa hela första kapitlet!

______________________________

Fantastiskt avslöjande
om Mona Sahlin


ILLUSTRATION: HÅKAN PERSSON
PARTNER REKLAM ARBOGA

Mona Sahlin har tillbringat många år på ungdomsvårdsskola.
Det visste du inte – men det är sant
.

Mona Sahlin föddes i Sollefteå den 9 mars 1957. Och hon tillbringade som nämnts många år på en ungdomsvård-skola i den staden.
Det berodde på att hennes pappa jobbade där.
Vad trodde du?

Senare blev hon känd för att ha låtit staten betala bl.a. en chokladbit.
I det sammanhanget var det behagligt att läsa följande ”förundersökning” i Dagens Nyheter.
Så här stod det:

"FÖRUNDERSÖKNING
Vid ett tillfälle återlämnade M Sahlin en lånebok (G Knutsson: ”Nalle Lufs och Skrutten”) till sin hemkommuns huvudbibliotek först efter två påminnelser och då vid en s.k. ”bötesfri vecka”, och på kvällen, i mörkret, i ett bokinkast dock ej personligen utan genom Sahlins kusin, som fick uppdraget från Sahlins tjänstetelefon och anlände i hyrbil (Opel Vectra), parkerade åtta komma tre meter framför övergångs-ställe, mot föreskrivna tio, bar ej reflex eller handlampa och hade vid tillfället en oreglerad skuld till Lundins konditori på 11 kronor 50 öre avseende två wienerbröd med äppelsylt resp vaniljkräm. Spår av samma kräm har återfunnits på kusinens hustru, anställd vid konditoriet. Hustrun lär vid ett tillfälle praktiskt taget ha legat med en manlig arbetskamrat, kanske inte i rent fysisk-teknisk mening, men åtminstone ”tyckt mycket om”, ”hållit av”, och tycks därmed haft svårigheter att skilja mellan tjänsteärende och privat konsumtion. Sahlins kusins hustrus arbetskamrat underlät också vid ett tillfälle att betala dricks på en så kallad pizzeria, i Värnamo.”

HARRY HOLM 2007/01/18

PS Läs mer om Mona Sahlin i spalten här till höger. DS
_____________________________


Unikt Arbogamål


Bland de unika saker som Arboga har att skryta med / att locka turister med / att ta med besökare till,
det är Robotmuséet i gamla Rappshuset med ingång från järn-vägssidan. Stig Jäderlund, bilden ovan, är en av dem som visar runt.
Foto: Harry Holm

KLICKA HÄR
för att läsa mer!

___________________________


Får vi flagga på skolavslutningen?

I veckan gick en biskop från svenska kyrkan ut med kravet på att man inte längre ska ha skolavslutningar i kyrkan.
När förslaget togs upp i radioprogrammet p4extra fick man veta att även invandrare tycker att det hela var löjligt – ja just det ordet användes.

Jag tycker det är olustigt och skrämmande. Dessutom påskyndar det säkert den stora utträdes-vågen från Svenska kyrkan.

När till och med en biskop drabbas av
religions-dyslexi (dvs tror att ordet "religionsfrihet" skall läsas
"religionsförbud") så undrar jag hur länge skolorna får hissa svenska flaggan vid skolavslutningen – den pryds ju av ett kors, som symbol för Kristus och därmed för kristendomen.

Vad är det för fel på dagens lösning:
Efter avslutning i skolan/klassrummet går dom som vill vidare till arrangemanget i kyrkan

Harry Holm Januari 2007
_______________________

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA DAGENS BIBELORD
_________________________


Det händer i Arboga 2007 – bilar, bilar...


Ett nytt år, nya arrangemang i staden vid Arboga å – eller "nygamla arrangemang" kanske man borde säga.
Till och med midnattssolsrallyt kommer tillbaka, i år den 30 juni.
Och, apropå motor, så blir det ett Arboga Meet även 2007.

Lördag, 30 Juni kommer Midnattssols-rallyt tillbaka till Arboga.
– Efter fjolårets succé är vi glada att åter kunna erbjuda publik och tävlande depåstop i Arboga, i år vid Hjälmare docka, förklarar arrangörerna. 
I rallyt deltar historiska bilar upp till och med 1975-års modell vid Hjälmare docka, med parkering Arboga Flygfält
Arrangörerna, det är Midnattssolsrallyt, i samarbete med SMK Arboga

Arboga Meet arrangeras samtidigt
–  Se och upplev de vackra amerikanska veteranbilarna som ställs ut vid anrika Stora Torget och Järntorget! Aktiviteter för både vuxna och barn i Arboga stadskärna, presenterar arrangörerna detta evenemang.
Och arrangör, det är den lokala föreningen  Sleepy Town Cruisers.

Teater
Men det finns mjukare kulturupplevelser än gamla bilar att ägna sig åt i Arboga i år. teater till exempel.
Onsdag, 14 Februari kommer pjäsen Fyra lyckliga män till Medborgarhuset,
Föreställningen kretsar fritt kring temat lycka och är en salig blandning mellan stå-up, sketcher, musik och sång. Med scenen befolkad av två drivna musiker som också är komiker och två underhållare som också är musiker lämnas inga luckor i tempot och inga svackor i kvaliteten.
Arboga teaterförening arrangerar också en föreställning i Rotundan och detta
torsdag den 8 Mars Pjäsen heter Vivagina och är regissören Judith Hollanders och Kim Anderzons personliga och teatrala version av The Vagina Monologues, som fortfarande går segertåg världen över. Bland annat har Glenn Close och Whoopi Goldberg spelat den på scener i London och New York.

Lördag, 24 Mars kommer showen ”Ulla Skoog m.mus”
Ulla Skoog vädrar där sin syn på tvåsamhet, ensamhet, natur, media och (andra) tillkortakommanden, på nötkreaturs sexliv och annat politiskt. Det blir betraktelser över livet, kärleken och döden när succéföreställningen från Scalateatern i Stockholm turnerar med Riksteatern under våren.

Men vi har ju lokala skådespelare också. Även i år roar oss Bygdespelets vänner på Gamla museigården, med folklustspel i en rad av föreställningar i juni

Övriga evenemang
I Folkets park ordnar Nordiska Antikmässor lördag den 10 mars en Antik- och samlarmässa med böcker, textilier, porslin, glas, lanthandelskuriosa med mera! 

Arboga Musikförening ser till att året fylls av toner. Bara ett exempel: Onsdag den 14 Mars blir det konsert med den fantastiskt fina folkmusikgruppen Väsen!

Lördag, 16 Juni ordnas årets upplaga av Arboga Karnevalen, en folkfest med tivoli och attraktioner för såväl barn som vuxna! Det bjuds på karnevalståg, marknad, mat, dans och sång från fjärran länder.

Söndag, 17 Juni är det Spelmansstämma med spelmän från Västmanland, Närke och Södermanland, med buskspel på gator torg och gårdar hela dagen. stadskärna.
Arrangörer är  Örebro läns folkmusikförbund, Västmanlands spelmansförbund, Södermanlands spelmansförbund och Arboga kommun.

HARRY HOLM 2007 01 10

KLICKA HÄR för Arbogas evenemang
____________________________

En glad kväll i Sturehallen


För 23:e gången arrangerade Riverbend´s Square Dancers på trettondagen den så kallade Arbogadansen i Sturehallen.
KLICKA HÄR för att läsa mer.
______________________

ARBOGA ÅSIKT

... med en annan utsikt

Så lämnade vi ett snöfritt Arboga för att kanske hitta vintern längre norrut.

Julottan i Mora kyrka var en upplevelse, med spelmän fint filande halvtimmen innan andakten började. Men snöfritt var det.

Efter fortsatt färd, totalt 47 mil norrut från Arboga, kom vi hem till min gamle far, det vill säga vi nådde Hede i Härjedalen – där det också var en snöfri julhelg, något verkligen unikt.

Men natten till nyårsafton kom den första snön och bilden ovan är från nyårsafton. Den visar Sonfjället, det fjäll som dominerar utsikten i Hede – på samma sätt som i Arboga lantmännens silo konkurrerar med Heliga Trefaldighets kyrka om att dominera vyn för den som kommer åkandes från olika väderstreck.

Någon rivning av silon blir det väl inte. Men en hel del annat gott får vi önska Arboga och Arbogaborna under 2007. Bland annat fler segrar för IFK Arboga i hockeyallsvenskan.

HARRY HOLM 2007-01-04
________________

Många Arbogabor figurerar i Carl Olov Perssons nya bok

Carl Olov Persson har kommit ut med en bok om sitt liv, från barndomen i Himmeta via affärsverksamhet och politik till dagens situation inom och utom honom.
(FOTO utanför Himmeta Missionskyrka: HARRY HOLM)

”Carl Olov Persson utan riksdagsplats” Så löd rubriken i Bbl/AT den 25 september 1998. Trots att ojämförligt flest, ungefär 1.000 personer, kryssat för Carl Olov Persson, så kom han inte in på den västmanländska kd-platsen i riksdagen.

Carl Olov Perssons memoarer har kommit ut, lagom till hans 70-årsdag denna höst. I boken ger han bakgrunden till den märkliga valutgången 1998, en förklaring som inte är särskilt smickrande för vissa av hans partikamrater.

I sin bok ”Alla är vi människor” berättar Carl Olov Persson alltså sitt livs historia, om barn- och ungdomsåren i Himmeta och Köping, om sin karriär inom byggmaterial-banschen i Arboga, Köping och Munktorp och om åren i politiken förstås.
Han bjuder också på sin filosofi, vad gäller såväl affärsmoral som religion och visar fram sitt intresse för vad som händer i andra länder.

Närmare 200 personer, inte minst från Arboga och Köping, figurerar på de närmare 250 sidorna.

Boken kostar 288 kronor + frakt och kan bl.a. beställas via ett mail till kontakt@arbogasidan.se eller via www.hlt.z.se/shop

HARRY HOLM 2006 08 31
__________________________________

   
wrap-script-literals: no
wrap-script-literals: no

  

 


wrap-script-literals: no


Hellre utryckning en gång för mycket...

  Brandmännen i Arboga ryckte vid lunchtid på tisdagen ut till Nästkvarnsgatan, där det enligt den som larmade såg ut att brinna i en villa.
Nu var det ingen brand, utan vattenånga som uppstår i samband med det utbyte av avloppsledningar som pågår i området.
Den som larmade hade dock, från sin plats söder om Arbogaån och skymd av träd, fått intrycket att det var en villa som brann.
Men slutet, gott allting gott.
** Text och foto: HARRY HOLM 2007/03/20
____________________________________________

Det våras även vid Hjälmare Docka



Än ligger fartygen på varv i Hjälmare Docka. Men våren skenar just nu och den dag närmar sig, då dockan ska fyllas med vatten för utdockning av de båtar som är färdigrustade. (FOTO: HARRY HOLM)

Det var många plusgrader i Arbogatrakten om dagarna i helgen och det sägs att värmen nu både ska stiga och fortsätta.
Hur det blir med nederbörden får vi se. Genomsnittligt ska det under perioden 1 oktober – 1 april komma 252 millimeter snö eller regn i Arboga. Kanske någon kan upplysa oss om hur vi ligger till i år?
Hur som helst går vi säkert mot ljusare tider. Fjäril har vi redan sett och vi i ska snart kunna höra kolstrastens starka och tydliga sång ute vid Skogsborg.
Det skulle inte förvåna mig om jag snart ser tussilagos små solar i söderslänten vid Marieborg
Välkommen härliga vår!

** HARRY HOLM 2007 03 12
______________________________________________

Arbogas charmiga gågata

Nygatan i Arbogas centrum den 2 mars 2007.
Foto: Harry Holm.


Gick ni på det där, kära läsare, att Nygatan skulle vara gågata för miljöns och trafiksäkerhetens skull?

Självklart var det som på alla andra områden, utom möjligen idrottens:
– Det var ett sätt för kommunen att spara pengar.
Hade biltrafik varit tillåten på Nygatan så skulle kommunen ha varit tvungen att snöröja. Och det kostar ju kosing.
Vår kosing, skattepengar.
Men vad har vi som betalar att säga till om?

HARRY HOLM den 2 mars 2007
______________________________________________________

Får vi hämta pizzan med bil
på gågatsdelen av Nygatan ?

Vad gäller egentligen för bilar på den del av Nygatan som är gågata?
Får man inte stanna utanför Mariakällaren så blir ju pizzan kall innan man kommer till bilen och kan köra hem till matbordet.
För att få en lösning på detta i-landsproblem måste vi nog pröva oss fram.

I Trafikförordningens (SFS 1998:1276) 8:e kapitel finns bestämmelserna för trafik på gågata och gårdsgata:
”Fordon får inte föras med högre hastighet än gångfart. Fordon får inte parkeras på någon annan plats än särskilt anordnade parkeringsplatser. Fordonsförare har väjningsplikt mot gående.
  Motordrivna fordon får dock föras på gågator om det behövs för varuleveranser till eller från butiker eller motsvarande vid gågatan, transporter av gods eller boende till eller från adress vid gågatan, transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan, eller transporter av sjuka eller rörelsehindrade personer till eller från adress vid gågatan.”
Om jag nu känner någon som bor vid gågatan så kan jag ju börja träna genom att skjutsa hem eller hämta den personen med bil (det ju tillåtet med ”transporter av ... boende till eller från adress vid gågatan”).

Men det här med pizzan då? Om vi hävdar att det är att hämta en vara, när jag stannar bilen vid någon av de två pizzeriorna vid gågatan, ja då är frågan om jag får parkera där utanför.
Principen är ju att man på gågata bara får parkera på speciellt utmärkta p-platser. Här finns inga sådana p-platser och då gäller alltså förbud mot parkering.

Vad är det då att parkera? Ordförklaringar får vi i Förordning om vägtrafikdefinitioner (SFS-nummer 2001:651), utfärdad av Näringsdepartementet 23 augusti 2001.
Där förklaras ordet Parkering så här:
”En uppställning av ett fordon med eller utan förare av någon annan anledning än som föranleds av trafikförhållandena, sker för att undvika fara, eller sker för på- eller avstigning eller på- eller avlastning av gods.”
Då är vi åter vid frågan, vad är gods? För även om pizza är godis så är det inte säkert att den är gods. Det kanske inte är fråga om en varuleverans.
– Vad jag vet har det här inte prövats rättsligt, kommenterar Sören Karlsson på polisen i Arboga.

Det kanske är dags att det blir gjort.
Jag kan ju hänvisa till trafiksäkerhetsförordningens skrivning: att det är tillåtet med ”transporter av gäster till eller från hotell eller motsvarande vid gågatan”. Jag jämställer då ”hotell” med ”restaurang” och hävdar att Nygatans pizzerior är restauranger.
Om jag ringer till Mariakällaren och beställer den förnämliga kräftstjärtspizzan och sedan efter 10 minuter åker in på Nygatan, stannar bilen utanför och springer in och hämtar min varma vara… vad gör polisen Sören Karlsson då?
Jag frågar honom:
–  Om du som polis ser en bilist som stannat på Nygatan utanför Mariakällaren för att gå in och hämta en pizza, vad gör du då?
– Om det inte är någon rörelsehindrad person, då bötfäller jag, säger Sören Karlsson.
Sedan hoppas säkert också han att den som fått p-boten överklagar. Så att frågan äntligen blir rättsligt prövat.
Så vi vet vad vi har att rätta oss efter.

** HARRY HOLM 2007 02 28
___________________________________________________________


När det är supertrångt på Asplunds
försvinner också Netto från stan


FÖR DANSKA Netto blev det kort sejour i Arboga. Butiken ska läggas ner och något annat ska in i lokalerna.
Tomma butikslokaler är något som Arboga har alldeles för gott om, så vi får hoppas att det snabbt kommer något nytt utåtriktat i lokalerna vid Oljevägen/Bensingatan.

DE ARBOGABOR som kan kallas dagligvarukonsumenter har noterat dröjsmålet med något nytt i stället för Hemköp nere i centrum.
De tidigare Hemköpskunderna har sökt sig åt andra håll och på Asplunds uppe i Brattberget är effekten förödande.
Fredagar finns det inte parkeringsplatser så det räcker. Inne i butiken är det i och för sig trevligt. Men det var trångt tidigare och värre blev det 
efter hemköpsnedläggningen.

DEN LÄNGE signalerade utbyggnaden av Ica Asplunds är välkommen, inte minst av oss uppe i Berget.
Men även vi bekymrar oss, som andra Arbogabor, om alla tomma lokaler inne i centrum.
Visst kan det vara bra med genomförande av det flera decennier gamla förslaget om överbyggad mellan varuhusen norr om Nytorget.
Men det måste göras något drastiskt för att åter få centrum att leva.

BÄSTA OCH snabbaste sättet vore att genomföra min gamla idé, att släppa på biltrafiken österut igen på Nygatan.
På den tiden sådan var helt tillåten levde det i butiksfönstren på hela sträckan.
Om de styrandes prestige lägger hinder i vägen för att de ska kunna tillåta biltrafik på Nygatan, så kan de väl säga att de inför gårdsgata igen "på försök, för att visa Holm att det inte blir någon ökad handel i centrum av en sådan åtgärd".

SOM VANLIGT var det här bara ett förslag. I all välmening. För Arbogas bästa.

** HARRY HOLM 2007 02 22
_____________________________________________

Än så är det vinter

Vårtecken och andra tecken i Arboga


FÖR UNGEFÄR en vecka sedan fick vi nya gäster bland talgbollarna i jasminbusken utanför köksfönstret. Snösparvar.
Sådana hade aldrig hälsat på förr, jag har inte ens sett arten uppe i Norrland där dom egentligen bor.

EN HÄRLIG SYN var det att de små fåglarna med sina vita huvuden och annars med lika god aptit som stamgästerna, dvs talgoxarna och blåmesarna.
Snösparvarna fanns där bara ett par dagar, runt lunchtid. Sedan var de borta igen.
Kanske har de redan börjat flytta hemåt, norrut, igen. För att vara där dom ska vara när det våras ibland bergen.

DET GÄLLER i vinterns tid se det positiva i tillvaron. Lättast är det om man tänker sig framåt till våren och sommaren.
Jag vill gärna påminna om att i Arboga ekens löv slår ut runt den 28 maj, omkring den 30 maj går äppelträden i blom och cirka den 31 maj går höstrågen i ax.
Den 4 juni blommar syrenerna.

BRA VA?

** HARRY HOLM 2007 02 17
_____________________________________________

 
Det snöade i Arboga hela torsdagen den 8 februari 2007.
Februari gjorde därmed den dagen rätt för den beteckningen månaden har i Bondepraktikan: "Vintermånad".

** Foto: HARRY HOLM 2007/02/08
______________________________________________

Det kom en gammal Arboga-bild



En Arbogabild, från 1920-talet, har vi fått från Sven-Göran Larsson, som kallar sig f.d. Arbogabo. Det är enligt honom Asphäll-Lasses svärmor och fru samt en dotter på bilden.
– Till höger ligger Asplund, som byggdes om 1941 då jag föddes, och där jag sedemera växte upp, berättar Sven-Göran Larsson.
– Hela området ska nu bebyggas med villor har jag hört, mellan Aspsten, Asplund och Asphäll och gamla medåkersvägen på norra skogen.

arbogasidan.se tackar för bilden och hälsningen.  

** HARRY HOLM 2007-02-08
______________________________________________
En pristagare – Grattis Maria

För en tid sedan frågade vi var bilden på Två Åsnor var tagen.
Ett rätt svar har det kommit in. Bilden var från Härjedalen, gissade Maria Fredlund. Hon hade rätt kommun och får ett bokpris med posten. Däremot hade hon inte lyckats pricka in var i den kommunen den aktuella bilden var tagen. Rätt plats var vid värdshuset Orren upp på Särvfjället, några mil norr om Hede.

KLICKA HÄR FÖR ATT SE BILDEN!
 
** HARRY HOLM 2007/02/05
_____________________________________________
Traditionsenligt
Marknad på Järntorget i Arboga lördagen den 3 februari 2007


Jon Cathcart (ovan), bördig från Skottland, sålde bröd vid Februarimarknaden i Arboga 2007. Som vanligt fanns också många andra varor att handla, från blommor till ballonger (nedan).

*
** Foto: HARRY HOLM 2007/02/03
_____________________________________________

Vårtoner i Arboga

 
Den 1 februari, några plusgrader och solsken. Det var som om det vore förbjudet att inte ta en promenad i naturen.
Och så fylldes luften av fågelsång. Talgoxen började tuta som den gör när den börjar tänka på att skaffa sig en fruga.
Den ena jag hörde var klart otränad och fick bara fram en ton, en liten hes ovarierad not, där den satt i solen högt i en trädkrona.
Men en annan talgoxe, vid Skogsborg, hade i alla fall två toner, da-di, da-di, da-di... i ett långt fint framträdande inför en glad och tacksam publik – dvs mig.
** HARRY HOLM 2007/02/01
_____________________________________________

 
** Full fart i Teknikbacken i Arboga söndag 28 januari 2007.
________________________________________

Stugan vid Maxelmossen – en oas för många på Södra skogen i Arboga


Aniela, Dobroslawa, Nikolaj och Danuta Wikeling, var gäster i Maxelmossestugan söndagen den 28 januari.

Varje söndag är den öppen, Friluftsfrämjandets stuga vid Maxelmossen söder om Arboga.
En trevlig oas för den som är ute på en skogspromenad.

Den här årstiden kan den lite långväga gärna ta bilen, välja vägen som går förbi Skogsborgskyrkogården och fram till parkeringsplatsen som gjorts i ordning där den bilfria vägen mot Maxelmosse börjar.

Stugan är öppen för allmänheten mellan 9.30 och 14 på söndagarna och där serveras kaffe, the, chockklad eller saft.
Utanför finns fina grillplatser för den som har med sig matsäck. Längdskidåkning kan man också ägna sig åt här.
Under sportlovet (27 februari – 1 mars) är det öppet varje dag mellan 10 och 15.
Fr.o.m. den 11 mars ordnas varje söndag skogsbingopromenader från Teknikbacken inne i stan och hit till Maxelmossen, där det ibland också är utställningar och program av skilda slag.



Det är många som hittar till Maxelmossen, trots att alla inte skrev så fick högra bladet i gästboken så här många namn söndagen den 28 januari.
 
** Text och foto: HARRY HOLM
_____________________________________________________________

Arboga fick sin vinterskrud i helgen


Vitt och vackert vid Arbogaån.

Stora Torget fick stora snöhögar och även Den Lyckliga på Filosoftorget blev vinterklädd.

Så kom då vintern till Arboga. Den hade liksom sparat ihop så att det räckte till ett rejält snötäcke för att göra staden söndagsfin.

Nackdelen för trafikanterna är mest den körning på oplogade vägar som alltid blir av nöden när reglerna är som dom är, bestämmelserna att det måste komma ett visst antal centimter innan snöröjningen får börja.
Genom den tidiga trafiken, speciellt vid mildare (blötsnö)väder, skapas farliga spår av is på vägbanan, spår som dessutom som i helgen inledningsvis täcks av snö.
Kommunen och andra väghållare skulle kunna reparera detta, och därmed göra trafiken säkrare, genom att använda det som vi tidigare kallade för "vägskrapa". En inhyrd eller egen sådan maskin skulle kunde plana till islagret och göra det "smårandigt" i vägens riktning.
Då skulle vi slippa de nuvarande isvalkarna, vilka kan ge livsfarliga kast på fordonen, av det slag vi i de regionala TV-nyheterna kunde se en minibuss råka ut för i helgen.

** Text och foto: HARRY HOLM 2007-01-21
______________________________________________

Partiledarkandidaten Sahlin visade K-G Bergström var skåpet ska stå

– Det har inte du med att göra, sa Mona Sahlin till K-G Bergström.
Och så gav hon ett praktexempel på det som hon själv förklarade vara skillnaden mellan Mona Sahlin för 12 år sedan och Mona Sahlin av idag:
–  Då ville jag bli omtyckt, nu vill jag bli respekterad.

K-G Bergström frågade under valberedningens presskonferens Mona Sahlin om hon också nu hade några lik i garderoben.
Mona Sahlin hade själv tagit upp det gamla, det hon kallade för ”ekonomiska slarvigheter” och förklarade att hon verkligen gått in för att det nu inte skulle vara några problem.
Det var när K-G Bergström frågade hur hon ordnat med detta som hon fick svaret:
– Det har inte du med att göra.
Och Mona Sahlin klargjorde rollerna ytterligare i det sammanhanget.
– Det beror ju på vad ni kan gräva fram, sa hon till journalisterna vid torsdagseftermiddagens presskonferens.

Ny s-politik?
Vilka ändringar det kan bli i den socialdemokratiska politiken om Mona Sahlin blir vald till socialdemokraternas partiledare vid kongressen i mars, ville hon inte gå in i detalj på. Hon ska först – med början i Skåne – resa runt till alla partidistrikt bolla sina idéer samt lyssna på rörelsen, som det hette tidigare.
Redan nu betonade hon kravet på partiets självrannsakan efter valförlusten i höstas och hon tryckte bland annat på klimatfrågorna.
– Där bör socialdemokraterna ha ett lika starkt engagemang som en gång i tiden i kampen mot klassamhället, menade hon och betonade att det även hade att göra med ansvar för andra länders situation.

Invandring och småföretagande
Mona Sahlin betonade också lojaliteten med andra folk och jag kom att tänka på när jag för några år intervjuade henne i Arboga . Då var hon ordförande i den nationella samordningskommittén för "Europaåret mot rasism" och påpekade att Bernadottarna inte var de första att invandra och att vårt lands etniska mångfald bara växt sedan dess.
När jag träffade henne åkte hon runt i landet och pratade politik. Hon slog då inte sällan ett slag för småföretagarna.
– Det är ett osocialdemokratiskt uppträdande, kritiserade henne då fackbasen Kent Pettersson.
Även vid torsdagens presskonferens efterlyste hon en ny socialdemokratisk inställning till småföretagarnas situation.

Kvalitet för Mona Sahlin
När jag intervjuade Mona Sahlin frågade jag henne vad hon ansåg vara kvalitet. Hon svarade bland annat:
– När man ligger på dödsbädden och får tid att fundera, då är kvalitet Det man inte ångrar.
– Kvalitet anses vara vad man har, hur man bor, hur man lever. Ofta är det tvärtom, till exempel att inte göra någonting utan att bara vara med barnen.
Kvalitet i politiken då?
– Det är att beröra människor. Att ge dom en idé dom inte hade innan. Att lyckas nå någon, det är kvalitet.

Nu ska Mona Sahlin visa att hon når människor, först partikamraterna i sådan utsträck-ning att hon blir vald till partiledare vid s-kongressen, sedan svenska folket i nästa val – för att eventuellt nå statsministerposten.

** Text och foto: HARRY HOLM 2007/01/18
_____________________________________________
Två åsnor – men var?


Foto: SIV HOLM
En liten frågetävling: Var är den här bilden tagen?
Svara med uppgift om land, gärna också om ort, till kontakt@arbogasidan.se

 
** HARRY HOLM JANUARI 2007
_____________________________________________

Stormen Gunnar kom till Arboga


 
Ett par år efter stormen Gudrun kom hennes bror, stormen Gunnar och ställde till bekymmer – även i Arbogatrakten. Det hela började på tisdagen, då just Gunnar hade namnsdag, och vinden avtog inte förrän under onsdagsmorgonen.
På Södra skogen räckte det inte att strömmen försvann och blev borta även på onsdagen, även materiella skador åsamkades av den starka blåsten, som synes av bilden ovan, tagen i det nämnda området.

** Text och foto: HARRY HOLM 2007 01 10

____________________________


 
GOTT NYTT ÅR !
Hur har helgerna varit i Arboga ?

*

Jul- och nyårshelgerna är över. Snöfritt har det varit. De flesta har sett tecknad film på TV, inte fullt lika många har varit på Arbogarevyn för att bland annat uppleva den duktige artisten Per Pettersson (bilden) som både Olle Ytterberg och Roger Pontare.

Det var som vanligt inte helt lugnt under nyårsnatten. Raketer och smällare spred stjärnglans och förde oväsen. På natten mot nyårsdagen bråkade ett tiotal ungdomar på Ahllöfsgatan.
Men annars hade polisen mest att göra i grannstaden, Köping, där butiksrutor krossades och en del annat också krävde utryckningar.
Bland det positiva kan nämnas att IFK Arbogas ishockeylag runt årsskiftet tog två viktiga segrar i allsvenskan.
Största skrällen var 2-1-segern mot Växjö på bortaplan. Att det sedan blev 5-2 borta mot Huddinge på onsdagskvällen kom som grädde på moset.

**
Text och foto: Harry Holm januari 2007
_____________________________________________

 

 

 

 





wrap-script-literals: no

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 


 
**  

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
**  

 
**  

 
**  

 
**  

 
**  



 

@rbogasidan

 
  E-mail:  
  kontakt@arbogasidan.se  

© Text och bild är
skyddade av lagen om upphovsrätt.
Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden men texter får återges med angivande av källan.
"www.arbogasidan.se"

E-mail: kontakt@arbogasidan.se
-----------------------------------––––––––-------
Ansvarig utgivare:
HARRY HOLM
______________________________


BIBELORDET


AKTUELLT VÄDER I ARBOGA

VOLVO AERO-SKANDALEN

FÖRSVARSLAGRET TILL ARBOGA
med 100-tals nya jobb. Klicka här!


ARTIKLAR
2006 1

2006 2

ÄLDRE ÅSIKTER -

NOTISARKIV 2006 -

ÄLDRE NOTISER
-

KLICKA HÄR FÖR MUSIKSIDAN!

KLICKA HÄR FÖR LÄSTIPS!

 

 
 
 
   
 
   
 
   
 
   
 
 


____________________

RÄDDA LOKALA DEMOKRATIN I ARBOGA !

Från kommunalt håll har de senaste åren synts tecken på en vilja att steg för steg göra Köping, Arboga och Kungsör till en kommun.

"Att beskära det lokala självstyret missgynnar demokratiutvecklingen och underminerar för våra kommunalt förtroendevalda." Det skriver Björn Mårtensson.

***
__________________


Linda Bengtzing

Hennes karriär började på Vinbäcken i Arboga
KLICKA HÄR så hittar du ett ställe där du kan beställa alla hennes inspelningar.
*

KLICKA DIG HÄR
TILL KULTURSIDAN FÖR ATT LÄSA MER